Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης ξεκινά στις 28/7
Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει
Χρήστος Ντακαλέτσης: Φέτος προχωράμε πιο αισιόδοξοι
Το Φεστιβάλ Δωδώνης συμπληρώνει φέτος τα πέντε του χρόνια και με το υψηλού επιπέδου πρόγραμμά του, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Αυγούστου. Για μια ακόμη χρονιά, το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο με «ενορχηστρωτή» τον Δήμαρχο Δωδώνης κύριο Χρήστο Ντακαλέτση, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο γνωστός μαέστρος και συνθέτης, Θεόδωρος Λεμπέσης.
Η πέμπτη διοργάνωση περιλαμβάνει εκδηλώσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Αρχαίο Θέατρο, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου- κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και εκτός θεάτρου, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί συναυλία του Δημήτρη Μπάση στις Πηγές του Αχέροντα (7/8).
Έναρξη 28 Ιουλίου
Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης φιλοδοξεί και να παράξει πολιτισμό, όχι απλά να τον φιλοξενήσει. Έτσι στις 28 Ιουλίου, τιμώντας τον επετειακό χαρακτήρα της χρονιάς που διανύουμε, θα παρουσιάσει στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, μια συμπαραγωγή δική του, του Φεστιβάλ Δωδώνης, με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και την εταιρία ΑΝΙΜΑ, σ’ ένα πρωτότυπο έργο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων. Πρόκειται για το έργο «Μια χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη, το οποίο μάλιστα θα περιοδεύσει σε εμβληματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη και την πρωτότυπη μουσική ο Θοδωρής Λεμπέσης.
Για πέμπτη χρονιά δε, συνεχίζεται η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα παρουσιάσει τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη (31/7), αλλά και η επιθυμία για καλλιτεχνική διεύρυνση των φιλοξενούμενων από το Φεστιβάλ φορέων. Έτσι, λοιπόν, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα δύο σημαντικούς οργανισμούς της χώρας μας: την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (6/8), και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με την «Ελένη» του Ευριπίδη (11/8).
Παράλληλα, σε μια εκδήλωση που ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια του τόπου μας, στις 29 Ιουλίου, το Φεστιβάλ φιλοξενεί το διεθνούς φήμης Κουαρτέτο Εγχόρδων Auner Quartett, σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία της Αθήνας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.
Η γιορτή της πανσελήνου θα σημάνει τη λήξη του Φεστιβάλ για φέτος, με τη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού με τη Νατάσα Μποφίλιου, στις 22 Αυγούστου.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης με την ευκαιρία έναρξης του Φεστιβάλ δήλωσε:
«Η αρχική σύλληψη της ιδέας του Δήμου Δωδώνης, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να αναδείξουν το Αρχαίο Θέατρο, μετατρέπεται πλέον στον κορυφαίο θεσμό του Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ Δωδώνης, ο μικρός μας «θησαυρός» επιτρέψτε μου να πω, έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να φιλοξενείται χωροταξικά, ως επί το πλείστον στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, δηλαδή στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο. Δεδομένου του καλλιτεχνικού προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ αλλά και εξαιτίας του πλεονεκτήματος του Δήμου μας να βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, φιλοδοξούμε ότι και φέτος οι εκδηλώσεις μας θα καταστούν πόλος έλξης για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες όλης της Ηπείρου.
Για εμάς, οι φετινές εκδηλώσεις δεν είναι «ακόμα μια χρονιά που αντέξαμε» . Είναι η χρονιά που συνεχίζουμε και βάζουμε το στόχο της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ. Άλλωστε οι περισσότεροι από 60.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει τις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις, συνηγορούν, αν μη τι άλλο, υπέρ της εξελισσόμενης δυναμικής του θεσμού.
Αυτή η αποδοχή, ο σεβασμός και η αναμονή του κοινού για τις εκδηλώσεις μας είναι που μας φορτίζει και με την αγωνία για τις εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου, αφού το Θέατρο – πριν το Φεστιβάλ – είχε παραμείνει κλειστό για 17 ολόκληρα χρόνια. Βεβαίως, ευχή και προσδοκία μας είναι οι εργασίες να αποπερατωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το σύνολο του θεάτρου να αποδοθεί στο κοινό σε πλήρη χρήση.
Αντιμετωπίσαμε τις περυσινές δυσκολίες της πανδημίας, των ακυρώσεων παραστάσεων αλλά και του περιορισμού των θέσεων, που μας έφερε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να υποδεχτούμε όλο τον κόσμο που διψάει για πολιτισμό.
Φέτος προχωράμε πιο αισιόδοξοι.
Με το φετινό πρόγραμμα, αποδεικνύουμε, θέλω να πιστεύω, ότι θέσαμε πλέον τις στέρεες βάσεις στην περιοχή μας, προκειμένου ο θεσμός του Φεστιβάλ Δωδώνης να αποκτήσει την αίγλη του ιστορικού παρελθόντος, μέσα από την παρουσίαση και την παραγωγή ποιοτικού πολιτιστικού προϊόντος».