Νέο ταξίδι στην Πολωνία
Εδώ και λίγο καιρό, στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, Τρεις εκπαιδευτικοί (Γιάννης Κούλης, Γιάννα Κρίκα, Ισμήνη Καρατζένη) και 5 μαθητές (Αρετή, Εβελίνα, Καλλινίκη, Λάμπρος, Φωτεινή) της ΣΤ΄τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας, ταξιδέψαμε για το Koscian, μια μικρή πόλη στα δυτικά της Πολωνίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση 5 σχολείων από 5 διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «SavethenaturethroughEducation» («Σώστε τη φύση μέσω της εκπαίδευσης»). Οι υπόλοιποι εταίροι ήταν, φυσικά οι οικοδεσπότες μας, οι Πολωνοί, και ακόμα οι Λετονοί, οι Ρουμάνοι και οι Τούρκοι, μόνο που οι τελευταίοι ήρθαν χωρίς παιδιά καθώς ο κυβερνήτης της Αττάλειας δεν επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να ταξιδέψουν.
Τα σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το Szkola Podstawowaστην Gorca Duchownej (αν μπορείτε εσείς διαβάστε το!).Επρόκειτο για ένα παλάτι περασμένων αιώνων ειδικά διαμορφωμένο για να λειτουργεί ως σχολείο. Αυτό που μας φάνηκε όμως πιο περίεργο ήταν ότι από τους 200 περίπου εγγεγραμμένους μαθητές, μόνο οι 50 περίπου φοιτούν κανονικά. Οι υπόλοιποι κάνουν μάθημα στο σπίτι τους με τους γονείς τους ή με άλλους δασκάλους!!! Κι αυτό όχι λόγω κορωνοϊού αλλά και από πιο πριν!
Μείναμε συνολικά 6 μέρες – οι 2 μέρες όμως ήταν για το πήγαινε- έλα. Κάθε μέρα όλες οι μαθητικές αποστολές είχαν δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον. Η πρώτη βέβαια συνάντηση, σε αίθουσα του δήμου, αφορούσε το καθιερωμένο, σε κάθε Erasmus ταξίδι, καλωσόρισμα . Εκεί κάθε εταίρος παρουσίασε τη χώρα, την πόλη και το σχολείο του, έδειξε ενδιαφέρον να μάθει λίγα πολωνικά, ( …μάταιος κόπος –τουλάχιστον για μας τους Έλληνες), και τα παιδιά είχαν την πρώτη ευκαιρία να βρεθούν όλα μαζί, φτιάχνοντας ένα παζλ με θέμα την Πολωνία αλλά και χορεύοντας! Τι κάνανε στις υπόλοιπες συναντήσεις τα παιδιά;
• Ασχολήθηκαν με την ανακύκλωση και την υπερθέρμανση του πλανήτη με την πρακτική της ανεστραμμένης τάξης και έπαιξαν-έλυσαν κουίζ με θέμα την ανακύκλωση στον υπολογιστή
• φυτέψανε ένα δέντρο, χωριστά η κάθε ομάδα, στην πίσω αυλή του σχολείου
• φτιάξανε μπρελόκ και άλλα διακοσμητικά κόβοντας και ράβοντας –κυριολεκτικά!!! – οικολογικά υλικά
• επισκέφθηκαν το HYDROPOLIS,ένα φανταστικό μουσείο νερού
• παρακολούθησαν ένα μίνι σεμινάριο, σε συνεδριακό χώρο παρακαλώ, για την ανακύκλωση, όπου πρότειναν απλές και εύκολες λύσεις για ανακύκλωση στο σχολείο τους
• έκαναν κι άλλες δημιουργίες-παιχνίδια, σ’ ένα ξύλινο αγροτόσπιτο αυτή τη φορά
• έμαθαν(και πάλι με την ανεστραμμένη τάξη) αρκετά για τις μέλισσες – τα είδη τους, την ιεραρχία της κυψέλης, τα προϊόντα τους, πώς βοηθάνε στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λύσανε σχετικά κουίζ, συναγωνίστηκαν με τις άλλες ομάδες και τελικά φτιάξανε ένα υπέροχο πόστερ!
Δεν έλειπε βέβαια και το τουριστικό κομμάτι, αυτό που τελικά αφήνει και τις ωραιότερες αναμνήσεις από ένα ταξίδι Erasmus! Επισκεφθήκαμε την 4η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας,το Wroclaw(Βρότσλαβ), μια πόλη που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει αλλά ήταν εκεί και περίμενε να μας εντυπωσιάσει. Μεγαλούπολη μεν, αλλά με ένα ιστορικό κέντρο που θυμίζει παραμυθούπολη. Με τα πολύχρωμα, στενά τριώροφα γοτθικά σπίτια, με τους 600 μικρούληδες μπρούτζινους νάνους διασκορπισμένους σε όλη την πόλη, με τις τόσες πολλές γέφυρες καθώς ο ποταμός Όντερ κυλάει στο κέντρο της, με ένα παλιό δημαρχείο που και μόνο τα αγάλματα στο εξωτερικό του το καθιστούν μια υπαίθρια γκαλερί! Αλλά και με το μουσείο Hydropolis που πέρα από το εκπαιδευτικό του περιεχόμενο είναι και ένα τεχνολογικό διαμάντι!
Επισκεφθήκαμε ακόμη την 5η μεγαλύτερη πόλη, το Poznan,με τον παλαιότερο καθεδρικό ναό της Πολωνίας –ένα μουσείο από μόνος του, με τα ίδια πολύχρωμα σπίτια – μόνο που μάλλον τα’χαμε συνηθίσει αυτή τη φορά, με ένα εκπληκτικό κτίριο να στεγάζει το δημαρχείο, το ρολόι του οποίου αποτελεί και την τουριστική ατραξιόν της πόλης καθώς αντί για έναν απλό κούκο ,κάθε ώρα βγαίνουν κατσίκες που κερατοχτυπιούνται!
Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί μείναμε σε ένα ξενοδοχείο που περιβαλλόταν από ένα τεράστιο πάρκο -δεν καταφέραμε να το γυρίσουμε όλο. Το μεσημέρι τρώγαμε όλοι μαζί. Το βράδυ όμως οι μαθητές φιλοξενούνταν από πολωνικές οικογένειες ενώ οι εκπαιδευτικοί τρώγαμε σε εστιατόρια της περιοχής. Πολύ σούπα αδερφάκι μου! Πάντα το πρώτο πιάτο σούπα! Πατζαρόσουπα, ντοματόσουπα, μανιταρόσουπα ακόμα και ματζουρανόσουπα! (Τι κι αν τους είπαμε ότι στην Ελλάδα σούπα τρώμε το χειμώνα ή όταν είμαστε άρρωστοι!) Πέρα απ’ τα αστεία όμως η Πολωνία για μας ήταν μια ζεστή χώρα και όχι λόγω του υπέροχου καιρού αλλά γιατί οι άνθρωποί της μας περίμεναν και μας αγκάλιασαν θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια δημιουργική συνεργασία που θα κρατήσει 2 χρόνια. Τα παιδιά μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και συμμετείχαν πρόθυμα σε όλες τις δραστηριότητες. Τον καλύτερό μας εαυτό θέλουμε να δώσουμε κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί του 8ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς είμαστε το σχολείο και κατ’ επέκταση η πόλη που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα την άνοιξη του 2022!