Τρωάδες του Ευριπίδη από την Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ

Με την διοργάνωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας

Ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου

Την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη, της Θεατρικής Ομάδας του ΠΑΜΕ, παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Άρτας το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο ιστορικό Γεφύρι της πόλης
Μια άρτια παράσταση καθόλα με πρωτότυπη μουσική πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνείες που άγγιζαν τον επαγγελματισμό. Ο Κόσμος που βρέθηκε, εκεί ήταν πολύς όμως τηρήθηκαν όλα τα μέτρα για την αποφυγή του covid με τους διοργανωτές του ΕΚΑ να βρίσκονται παντού και να βοηθούν στην ασφάλεια.

Με την παράσταση των Τρωάδων έκλεισε και ο κύκλος των καλοκαιρινών διοργανώσεων πολιτισμού που το ΕΚΑ πραγματοποίησε στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τρωάδες

2.500 χρόνια «Τρωάδες», 2.500 χρόνια αμέτρητες μαρτυρίες αντηχούν μέσα στους αιώνες και άλλες τόσες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, δεν εισακούστηκαν, δεν καταγράφηκαν. Ένα έργο που φτάνει σε μας σαν κραυγή μέσα απ’ τους αιώνες. Το έργο συνεχίζει να καταγγέλλει όχι μόνο την κτηνωδία του πολέμου, αλλά και την αλαζονεία των απανταχού νικητών και εξουσιαστών.
Ο Ευριπίδης γράφει και παρουσιάζει, στα Μεγάλα Διονύσια το 415 π.Χ τις Τρωάδες. Το έργο είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Είναι ένα έργο με φόντο τον πόλεμο, όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής του αλλά και λόγω της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής που γράφτηκε. Μία από τις σκληρότερες γενοκτονίες της αρχαιότητας, η καταστροφή της Μήλου, η σφαγή των Μηλίων, είχε συντελεστεί, γεγονός αποτρόπαιο που απετέλεσε το στίγμα της Αθήνας…..

Οι Τρωάδες αποτελούν μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της αυθαιρεσίας των νικητών απέναντι στους ηττημένους. Απέναντι σ αυτούς που οδηγούν τους λαούς, στην κάθε είδους αιχμαλωσία και τη δουλεία. Αυτούς που ταπεινώνουν, βιάζουν, θανατώνουν και εξευτελίζουν, νέους, γέρους, παιδιά.
Ο πόνος και η δυστυχία στο πρόσωπο των αιχμάλωτων γυναικών της κάθε Τροίας, αποδεικνύουν το παράλογο του πολέμου.

Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε το 2008 και συνεχίζει με σταθερότητα να υπηρετεί το θέατρο από εργάτες για εργάτες. Οι παραστάσεις είναι δωρεάν για Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, εργατικά Κέντρα και φορείς.

Ευχαριστούμε το ΠΑΜΕ και το Εργατικο Κέντρο Αρτας για την πραγματικά συγκλονιστική παράσταση.