Τσίπρας με εκπροσώπους εστίασης : Κίνδυνος για χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων

Τον κίνδυνο χιλιάδων λουκέτων επιχειρήσεων στην εστίαση και, συνακόλουθα, χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν, υπογράμμισαν ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπρόσωποι από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα, κατά τη συνάντηση που είχαν σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να υπογραμμίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν αυτά, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι μικροπολιτική αλλά ένα δίκαιο αίτημα και απάντηση στις ανάγκες που έχει ένα μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι με το νέο lockdown στην εστίαση «θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν». Επισήμανε ότι από τον Μάρτιο και μετά έχει συζητήσει επανειλημμένα και μαζί τους, έχει επισκεφτεί πολλές επιχειρήσεις, έχει μιλήσει με επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης μικρούς και μεγαλύτερους «και είναι αυτονόητο ότι όταν σε μια επιχείρηση επί 2,5 μήνες στερείς καθολικά τη δυνατότητα λειτουργίας, επαναλειτουργούν με πολύ μεγάλα προβλήματα και πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και μετά ξανακλείνουν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο αδιέξοδο». Είπε ότι σήμερα πάνω από 45.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κλείνουν πολλές καθολικά, κάποιες άλλες μένουν στο delivery και το take away, για να τονίσει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο πολλών χιλιάδων λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι το πρώτο που θα έθετε ως κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση-ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης. «Εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς, εμείς προτείναμε από τον Μάρτιο τα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μη επιστρεπτέα επιδότηση για να μπορέσει να σταθεί ο επιχειρηματικός κόσμος», επισήμανε. Ακόμα, έκανε λόγο για «ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας». «Σε όσες έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος», εξήγησε.

ΓΣΕΒΕΕ: «Είναι λάθος ο σχεδιασμός»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι ο κλάδος έχει υποστεί τη βάσανο του πρώτου κύκλου δυόμισι μηνών με τεράστιες επιπτώσεις και μιλώντας με στοιχεία είπε πως η συνέχεια της επανεκκίνησης, σύμφωνα και με τα επίσημα της ΕΛΣΤΑΤ, στο ΜΟ η μείωση του κύκλου εργασιών είναι το 57%, ενώ υπάρχουν τμήματα του κλάδου που έχουν μείωση που μπορεί να ξεπερνάει και το 90%.
Όπως υπογράμμισε ήδη από τον Αύγουστο τα περιοριστικά μέτρα είχαν επίσης τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ από σήμερα πάνω από το 60% του κλάδου μπαίνει σε lockdown, δηλαδή πλέον των 40.000 επιχειρήσεων.
«Είναι σε μια συγκυρία τραγική πλέον ο κλάδος», τόνισε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε: «ο κίνδυνος των λουκέτων πλέον για μας είναι ορατός το επόμενο διάστημα».

Εξέφρασε, δε, την έντονη αμφιβολία του αν θα μπορούν πολλές από της επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη του lockdown σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ο κίνδυνος τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανοίξουν ή θα κλείσουν μετά το lockdown είναι ορατός πλέον και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μέτρα υποδεέστερα ακόμα και των μέτρων που είχαμε τον Μάρτιο – Απρίλιο».
Σε ότι αφορά στην ανεργία ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα λουκέτα από το 30% του κλάδου σημαίνει 100.000 – 120.000 ανέργους.«“Θα έχουμε ανεργία, ήδη πληρώνει αναστολές η Πολιτεία. Εάν μας είχε ακούσει και είχε επιδοτήσει το 100% του ασφαλιστικού κόστους, τότε το κόστος θα ήταν μικρότερο από αυτό που δαπανά σήμερα», υπογράμμισε και κατέληξε επ’ αυτού; «Είναι λάθος ο σχεδιασμός».