Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και τελειώνει ο εφιάλτης. Τελειώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, σφραγίζοντας την λήξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάμε όλοι μαζί για την νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα και τις επευφημίες των συνέδρων. «Το Συνέδριό μας έστειλε ήδη ένα ισχυρό μήνυμα από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα που το έλαβε όλος ο ελληνικός λαός αλλά το κατάλαβαν καλά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλά, κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην αίθουσα του Τάεκ Βον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 14 έως 17 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «σήμερα σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι. Υπάρχουν μόνο νικητές. Νικητές είμαστε όλες και όλοι οι σύνεδροι που εκπροσωπήσαμε τα χιλιάδες μέλη του κόμματος με αίσθημα ευθύνης όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την πατρίδα. Όλοι οι ομιλητές που χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις προτάσεις και τον προβληματισμό τους».
«Απαντάμε λοιπόν στη κυβερνητική προπαγάνδα της κυβέρνησης και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλλημα σοσιαλισμός βαρβαρότητα. Μη ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλά ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η κυβέρνηση του εκλεχτού σας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή όχι στο προπαγανδιστικό μηχανισμό του κυρίου Μητσοτάκη. Αλλά στους προπαγανδιστές. Ξέρετε, υπάρχει ένα σημείο καμπής που όσο προπαγάνδα και τοξική επίθεση και να κάνεις σε κάποιον, τόσο τον ευνοείς. Το ζήσατε το 14-15, αλλά μυαλό δε βάλατε. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει περάσει πια αυτό το σημείο καμπής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Συνεπώς συνεχίστε το πόλεμο. Συνεχίστε τις επιθέσεις. Συνεχίστε τις διαστρεβλώσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τόσο πιο πολύ θα δυναμώνετε το ρεύμα της πολιτικής αλλαγής. Και θα φέρνετε όλο και πιο κοντά τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εφαρμογή των αποφάσεων από όλους»
Μιλώντας για τα τεκταινόμενα στο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η πλατεία βαθιά ελεύθερη συζήτηση όλων των απόψεων είναι το λεωφορείο της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις που έτσι λαμβάνονται είναι η χάραξη της διαδρομής του. Και η εφαρμογή του των αποφάσεων από όλους είναι η ίδια η διαδρομή του». Και πρόσθεσε πως κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε πως η ύπαρξη ρευμάτων ιδεών είναι πλούτος και η πεμπτουσία της δημοκρατίας στο κόμμα μας. Σημείωσε μάλιστα πως η ύπαρξη ομαδοποιήσεων όμως, χωρίς ιδεολογική-στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δε βοηθά τη ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας.

5+1 προτάσεις
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ότι θα μπουν στο χρονοντούλαπο όλες οι αντιλαϊκές, αντιεργασιακές, αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη KAI παρουσίασε τις 5+1 άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις:
1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης.
5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με στροφή σε υπηρεσίες και προϊόντας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Απήυθυνε μάλιστα πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να ανοίξουν τα χαρτιά τους ώστε να ξεκινήσει προγραμματική συζήτηση για την συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης.
«Εμείς θα είμαστε κορμός και θεμέλιο αυτής της κυβέρνησης, η Ιστορία όμως δεν θυμάται ποτέ τους απόντες από τα μεγάλα προσκλητήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε η βασική αλλά όχι η μοναδική, δύναμη, απλώνουμε το χέρι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τις καλούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που μας χώρισαν και μας πληγώνουν. Να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση διότι αυτό απαιτεί η κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι το χρέος μας. Τους καλώ όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι “ο κύβος ερρίφθη, πάλι σε εμάς έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από τα δύσκολα – η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας”.

Ψηφοφορία
Το 73,52% των ψήφων συγκέντρωσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. To 25,83% των ψήφων συγκέντρωσε η πρόταση των 14 στελεχών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.784 συνέδρων, ψήφισαν 4.681, ενώ υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά.
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση απέσπασε 3.438 (73,52% επί του συνόλου των ψηφισάντων).
Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,83%).

Υπάρχει εναλλακτική
Κλείνοντας με την ομιλία του το 3ο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Συνεδρίου λέγοντας: «Το Συνέδριό μας έστειλε ήδη ένα ισχυρό μήνυμα από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα: Υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο. Υπάρχει σχέδιο για να ανασάνει η κοινωνία. Υπάρχει ελπίδα για να στηριχτεί η χώρα. Το μήνυμα είναι: Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Να αναλάβουμε την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης. Το μήνυμα είναι: Αλλάζουμε για να αλλάξουμε τη χώρα».
Έστρεψε τα πυρά του στον πρωθυπουργό απαντώντας στην δική του χθεσινή παρέμβαση από το προσυνέδριο της ΝΔ στην Κρήτη λέγοντας: «Οι ηττημένοι δεν βρίσκονται σε αυτήν την αρένα, αλλά υπάρχουν. Και έσπευσαν τούτες τις μέρες να δείξουν με όλους τους τρόπους τον εκνευρισμό τους, τον φόβο που τους διακατέχει. Στα τηλεοπτικά στούντιο, στα πρωτοσέλιδά τους, στη προπαγάνδα τους. Έσπευσαν λοιπόν όλοι αυτοί, με πρώτο τον ίδιο τον ΠΘ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίσουν τις δεσμεύσεις μας, τα 5+1 σημεία για να ανασάνει η κοινωνία και ο λαός, παροχολογία και λεφτόδεντρα. Ποιοι, αυτοί που ποτίζουν κάθε μέρα τα κλεπτόδεντρα της αισχροκέρδειας;».