Υδατοδρόμιο στην Αμφιλοχία: είναι μακρύς ο δρόμος

Υδατοδρόμιο στην Αμφιλοχία: 10χρόνια δεν φτάνουν όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” του Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία από το 2014 αναμένονται οι… τελικές εγκρίσεις για να προχωρήσει η υπόθεση!
Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από όταν εννοείται ότι η Αμφιλοχία «ολοκλήρωνε» τις διαδικασίες παραχώρησης χώρου για υδατοδρόμιο. Τα ΜΜΕ τον Μάιο του μακρινού 2014 έγραφαν ότι η εταιρεία «Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ΙΚΕ», θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ / Hellenic Seaplanes SA, ως ανάδοχος θα αναλάμβανε εξ αρχής την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκεύαζε το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάμβανε ως Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου.

«Μετά από τη Σκύρο και την Αλόννησο ακολουθεί η Αμφιλοχία, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία παραχώρησης χώρου για το υδατοδρομίου», γραφόταν. Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Μιχάλης Ασσαριώτης, ο οποίος ήταν παρών στο διαγωνισμό επισήμαινε: «Κάναμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Το υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας λόγω της κεντρικής του θέσης θα μπορεί να έχει διασύνδεση με τα νησιά του Ιονίου αλλά και τα άλλα υδατοδρόμια της Δυτικής Ελλάδας όπως την λίμνη των Ιωαννίνων, Πάτρα αλλά και την Αθήνα όταν το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο ολοκληρωθεί», υποστηρίζοντας ότι τα υδροπλάνα επρόκειτο να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της υγείας με τις αεροδιακομιδές των ασθενών αλλά και στον τουρισμό υγείας.

Η λειτουργία του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία, όπως είχε δηλώσει πριν από 2 μήνες στην «Σ» ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Σάκης Τορουνίδης, «ξεκίνησε ουσιαστικά το 2019, όσο κι αν υπήρξαν οι εξαγγελίες από το 2014. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υποβολή αίτησης για την άδεια έγκρισης στο Υπουργείο του υδατοδρομίου στην Αμφιλοχία. Ο Δήμος τότε είχε κάνει σχετική μελέτη και ενέργειες για την παραχώρηση και χερσαίου χώρου σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού της Αμφιλοχίας, στο ανατολικό κομμάτι συγκεκριμένα.

Εκκρεμούσε μια διαδικασία τότε που αφορούσε την κοινή υπουργική απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία για την αδειοδότηση της εταιρείας και γι’ αυτό δεν είχε προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ενώ μια γερμανική εταιρεία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα στην Αμφιλοχία για χώρο στάθμευσης 95 ιστιοπλοϊκών, τελικά δεν προχώρησε κάτι ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Το υδατοδρόμιο θα λειτουργούσε ως διακομιστικός σταθμός βάσης για την υποστήριξη συνεργαζομένων υδατοδρομίων από όλη τη χώρα κι έχει υποβληθεί ο αρμόδιος φάκελος προς αξιολόγηση στους αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά έχει κολλήσει. Έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού στις 17/03/2024 και η διαδικασία βρίσκεται τώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού και έπειτα θα συνεχίσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να προχωρήσει με την γνωμοδότηση, όπου θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης. Στη δυτική ακτή έχει οριοθετηθεί χώρος για καταφύγιο τουριστικών σκαφών, αλλά έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή, διότι δεν εμπεριέχεται η αδειοδότηση του ΥΠΟΜΕΔΙ. Ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει προβεί στην τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τεχνικού φακέλου. Συνεπώς… περιμένουμε».