Υπέρ μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας ο Κ. Γάτσιος

«Τα πανεπιστήμια ναι μεν θα πρέπει να είναι “ανοιχτά στην κοινωνία”, αλλά αυτό δεν (πρέπει να) σημαίνει ότι είναι “ξέφραγο αμπέλι”», σημειώνει προσθέτοντας πως τη φύλαξη μπορούν να την προσφέρουν μόνο άνθρωποι ειδικά εκπαιδευμένοι προς αυτό», τονίζει ο πρώην πρύτανης και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εθνικές εκλογές Κωσταντίνος Γάτσιος, προτείνοντας πανεπιστημιακή αστυνομία υπό τον έλεγχο του πρύτανη και της Συγκλήτου, καθώς και αυστηρές ποινές για την παραβίαση του ασύλου.

Δεν αρκεί η καταδίκη της επίθεσης και βιαιοπραγίας στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Φωνές καταδίκης έχουν ακουστεί πολλές και από πολλές κατευθύνσεις. Όπως είχαν ακουστεί και στο παρελθόν και, με βεβαιότητα, θα ακουστούν και στο μέλλον», σημειώνει προσθέτοντας πως το κεντρικό διακύβευμα εντοπίζεται επιπλέον, και κυρίως, στην πρόληψη, ώστε να μην μπορεί κανείς, ούτε οι ίδιοι ούτε παρόμοιοί τους να επαναλάβουν τις ειδεχθείς πράξεις τους, τονίζει ο κ. Γάτσιος.
Παράλληλα, το θέμα αυτό απασχολεί και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το πρόβλημα της φύλαξης είναι μεγάλο αφού όπως επισήμανε ο Πρύτανης, το Ίδρυμα έχασε όλους τους φύλακές του την περίοδο 2012 – 13 με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και σήμερα συμπληρώνει τη φύλαξη με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρίας. Ωστόσο, οι υπάλληλοί της μπορούν μόνο να καταγράφουν και να ενημερώνουν ενώ δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν.
Όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν καταγραφεί και κλοπές και βανδαλισμοί, κάποιοι εκ των οποίων από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ πολλές είναι και οι παραβιάσεις του φράχτη γύρω από το Ίδρυμα.

Τη διαπόμπευση από «εισβολείς» του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου μέσα στο γραφείο του, έχουν καταδικάσει έντονα οι Πρυτανικές Αρχές του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου, με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να εκφράζει την άποψη ότι απαιτείται μεν η ενίσχυση της φύλαξης των ΑΕΙ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο να μην επηρεαστεί η ακαδημαϊκή ελευθερία. Ο κ. Αλμπάνης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πρυτάνεις της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των ΑΕΙ.
Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σχετικά με την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε μέσα στο ίδιο του το γραφείο ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Πρυτανική Αρχή Ιωαννίνων έχει ήδη καταδικάσει την συγκεκριμένη πράξη που αποτελεί καταρράκωση της πανεπιστημιακής ελευθερίας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την άποψη ότι «όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να είναι στην κατεύθυνση πάταξης της παραβατικότητας». Όπως είπε, θα πρέπει όντως να ενισχυθεί η φύλαξη των Πανεπιστημίων, όμως αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία.