Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Ανοίγονται προοπτικές και για σύνδεση της Ηπείρου με δίκτυο φυσικού αερίου

Υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed -μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Της υπογραφής προηγήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών. Να σημειωθεί πως το μεσημέρι υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διακρατική συμφωνία για τον East Med, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα. Επίσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ κλήθηκαν και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το σημαντικό έργο.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ έστειλε – εμμέσως – και ένα μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».
Κάνοντας λόγο για έναν ενεργειακό κόμβο, σημείωσε πως πλέον τα αποθέματα του φυσικού αερίου θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα».

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» στη νέα πράσινη εποχή που αποζητά η Ευρώπη, σημείωσε, και τόνισε πως θα επιτρέψει στο να «απαλλαχθούμε από ρυπογόνες πηγές».

Συμφωνία ΔΕΠΑ και Energean
Την δέσμευση του 20% της αρχικής ποσότητας αερίου που θα διακινεί ο αγωγός East Med, περιλαμβάνει η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Οι υπογραφές αποτελούν την πρώτη εμπορική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, για τον οποίο το απόγευμα υπογράφεται στο Ζάππειο η Διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Η διακρατική συμφωνία θα περιλαμβάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τέσσερα βασικά σημεία για την υλοποίηση του έργου.

Το πρώτο, αφορά όλο το αδειοδοτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που χρειάζεται για να κατασκευαστεί το έργο καθώς και ένα κοινό φορολογικό πλαίσιο μεταξύ των συναρμόδιων κρατών.
Το δεύτερο σημείο που αποτελεί και το πιο κρίσιμο, προβλέπει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αγωγού (security pipeline).
To τρίτο σημείο της συμφωνίας αφορά την ένταξη στο σχέδιο και άλλων κρατών πέραν της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της σοβαρές αντιδράσεις για το έργο, που όμως εκτιμάται ότι είναι πολιτική απόφαση να καμφθούν.
Το τέταρτο σημείο της συμφωνίας αφορά την δέσμευση ποσότητας αερίου και από άλλες χώρες όπως π.χ η Αίγυπτος, ο Λίβανος κ.α.

Κατά την υπογραφή του προσυμφώνου που περιλαμβάνει την εξαγορά από την ΔΕΠΑ 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση από τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ, τα οποία θα διακινούνται μέσω του αγωγού στην ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ- Energean αποτελεί ορόσημο για την υλοποίηση του έργου και ένα συνασπισμό κρατών και εταιρειών για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευκαιρία για την Ήπειρο;
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως τα περιέγραψε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τελετή στο Ζάππειο: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τα έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Επιπλέον, ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου επειδή:

-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).
Μετά από όλα αυτά, αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον πως μπορεί να δημιουργηθεί σύνδεση με τον αγωγό για παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο μέσω του αγωγού East Med.
Η χάραξη όμως του East Med ακολουθεί τη χάραξη του ITGI για την περιοχή της Ηπείρου, και διέρχεται στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και από εκεί ποντίζεται στη θάλασσα και εκείθεν στην Ιταλία. Παλαιότερα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την προοπτική δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναφέρουν πως αυτή τη φορά, μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.