ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αναστέλλεται η έναρξη των διετών προγραμμάτων

Αλμπάνης: εμείς είμαστε περισσότερο έτοιμοι από άλλα ιδρύματα
Στο «πάγο» Γαλακτοκομία, Ιχθυοκαλλιέργειες και Λογιστική
Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ανεστάλη η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, που επρόκειτο να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020.
Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Διγαλάκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στην οποία του έκανε γνωστό, ότι δεν πρόκειται για ακύρωση του σχεδιασμού, αλλά για αναστολή έναρξης κατά ένα ακαδημαϊκό έτος, με το αιτιολογικό, ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές προετοιμασίες και δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο ετοιμότητας.

Ο κ. Αλμπάνης σε δηλώσεις του στο ITV έκανε λόγο για πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την οποία όμως οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος θα περιμένουν μία αναλυτική αιτιολογημένη άποψη.
«Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εμείς είμαστε περισσότερο έτοιμοι από άλλα ιδρύματα της χώρας, να υλοποιήσουμε τα διετή προγράμματα, γιατί έχουν έτοιμο και τον κανονισμό λειτουργίας και τα προγράμματα σπουδών, ενώ άλλα διετή προγράμματα, σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη βρίσκονται μόνο στους τίτλους των προγραμμάτων, χωρίς περιγραφές και κανονισμούς. Εκτιμήθηκε προφανώς, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα μαζί και όχι ανά περιόδους», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέμενε την έναρξη των τριών διετών προγραμμάτων, με αντικείμενα την Γαλακτοκομία, τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τη Λογιστική.
Η λογική των διετών προγραμμάτων σπουδών επικεντρώνεται στην φοίτηση αποφοίτων των ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις, με βάση το βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό πτυχίου ειδικότητας.

Δήμος Ηγουμενίτσας
Μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση καύσωνα
Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει, ότι θέτει στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και των πολιτών δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
Συγκεκριμένα, για την προστασία από τον καύσωνα, οι χώροι που θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι, είναι οι ακόλουθοι:

•Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου «ΠΑΝΘΕΟΝ»:την Παρασκευή 2/8/2019 και το Σάββατο 3/8/2019,8:00-15:00
•Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου(Δημαρχείο Ηγουμενίτσας):την Παρασκευή 2/8/2019, 10:00-20:00 και το Σάββατο 3/8/2019,8:00-14:00
Για την καλύτερη προστασία και προφύλαξη από τον επερχόμενο καύσωνα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε:

•Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
•Να ντύνεστε ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα.
•Να φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.
•Να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία και άσκηση.
•Να τρέφεστε με μικρά και ελαφρά γεύματα, προτιμώντας λαχανικά και φρούτα και αποφεύγοντας τις λιπαρές ουσίες.
•Να καταναλώνετε άφθονα υγρά και πολλούς χυμούς, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά.
•Να αποφεύγετε τις, χωρίς σοβαρό λόγο, μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες (12.00-16.00).
Να μη ξεχνάτε, πως οι παραλίες της περιοχής μας σας περιμένουν να τις απολαύσετε και να σας ανακουφίσουν από την αποπνικτική αίσθηση του καύσωνα. Σε περίπτωση θερμοπληξίας καλούμε άμεσα το 166.

Σπύρος Ριζόπουλος: Συγχαρητήρια Άντζελα
Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Άντζελα Γκερέκου για την ανάληψη της ηγεσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Είναι ένα πρόσωπο που έχει βαθιά γνώση του τομέα και των προβλημάτων του. Έχει εργασθεί σε αυτόν και στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχει ιδέες και σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Προσωπικά, έχω ένα πρόσθετο λόγο να είμαι χαρούμενος καθώς η Άντζελα Γκερέκου από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στυλοβάτες του κινήματός μας. Βρέθηκε από την αρχή κοντά στην προσπάθεια που κάνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου για να αλλάξουμε την Ήπειρο. Παρουσίασε την εκδήλωσή μας στην Άρτα στις 31 Μαρτίου του 2018 και πάντα ήταν δίπλα μας.
Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η περιφέρειά μας προσβλέπουμε στη δική της βοήθεια για να ανατρέψουμε την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος που έχει πολλά και δομικά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη αφαίρεση των τριών Γαλάζιων Σημαιών από τις παραλίες της Πρέβεζας.
Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική της εμπειρία και βοήθεια το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου μπορεί να αναγεννηθεί, αρκεί φυσικά και εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις.
Από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε αποσπασματικά. Οι καιροί ου μενετοί.
Και πάλι συγχαρητήρια Άντζελα.»

Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία
Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ενημερώνουν ότι στις 11/08/2019 ημέρα Κυριακή στις 9π.μ.-1,00μ.μ. έχει προγραμματιστεί εξωτερική αιμοληψία στη Ροδαυγή Άρτας.
Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στη Ροδαυγή Άρτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».
Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια διότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες.

Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
• Πριν την Αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος Αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας.
• Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-60 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα.
• Η Αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
• Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Ο εθελοντής αιμοδότης δίνοντας αίμα:
• Αισθάνεται ως άνθρωπος την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το καθήκον του σώζοντας μια ζωή και ως πολίτης ότι συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του λαού.
• Δικαιούται αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.
• Δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
• Συμβάλει ανεκτίμητα στην κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Συνάντηση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του και με σκοπό την ενημέρωση του όσον αφορά στα θέματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης για την έρρυθμη και σωστή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσαν στον κ. Θεοδωρικάκο, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

1. Προσλήψεις προσωπικού-αντιμετώπιση των τεραστίων ελλείψεων που παρατηρούνται σε πολλές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων και συμπράξεων με Ιδιωτικό Τομέα.
2. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζόμενων.
3. Αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο για τους εργαζομένους όσο και για την λειτουργία των «Καλλικρατικών» Δήμων που προκύπτουν από την διάσπαση τους (Δήμος Κέρκυρας, Βελβεντού Κοζάνης, Λέσβου, Σάμου).
4. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου που ασκούν οι παιδαγωγοί προσχολικής αγωγής στους Δήμους. Δικαίωμα στους γονείς να επιλέγουν την δομή που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους.

5. Καμία περικοπή στο επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
6. Ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της κινητικότητας. Ισότιμη συμμετοχή των εργαζόμενων Ι.Δ.Α.Χ.
7. Μισθολογική αναγνώριση διετίας 2016-2017.
8. Επαναφορά του προληπτικού έλεγχου δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
9. Τακτοποίηση των εργαζόμενων που απασχολούνται στις κοινωνικές δομές των Δήμων μέσω ΕΣΠΑ για πολλά χρόνια.
10. Περαίωση της διαδικασίας που εκκρεμεί για την τακτοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

11. Αξιολόγηση εργαζομένων με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Όχι σε συγκριτική-τιμωριτική αξιολόγηση που στόχο έχει την συρρίκνωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.
12. Προστασία και αναβάθμιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Κατοχύρωση των Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού άκουσε τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διατυπώθηκαν από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, δεσμεύτηκε πώς θα συνεργαστεί με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α για την επίλυση τους.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.. επισήμαναν στον κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο πώς μετά την εθιμοτυπικού χαρακτήρα αυτή συνάντηση θα του στείλουν προς ενημέρωση αναλυτικό υπόμνημα για κάθε ένα από τα αιτήματα ξεχωριστά.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» ανακοινώνει
Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» (η « Εταιρεία») , ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι το Ελληνικό Δημόσιο με την από 1η Αυγούστου 2019 επιστολή των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωστοποίησε, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού της Εταιρείας, τον διορισμό των παρακάτω μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου:

1.Ιωάννη Παπαθανασίου
2.Γεώργιου Αλεξόπουλου
3.Μιχαήλ Κεφαλογιάννη
4.Αλέξανδρου Μεταξά
Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου
6.Λουκά Παπάζογλου
7.Αλκιβιάδη Ψάρρα
με την επιθυμία ο κος Ιωάννης Παπαθανασίου να εκλεγεί ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο κος Ανδρέας Σιάμισιης ως Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας. Τα ανωτέρω μέλη αντικαθιστούν τους συμβούλους που είχαν διορισθεί από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει των με αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/20781/3201/11.4.2018 και ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/82501/11884/19.11. 2018 επιστολών του .Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την συγκρότησή του σε Σώμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019.