Υπόμνημα για το Σχέδιο Κινδύνων Πλημμύρας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου Τι Προτείνει για τον κάμπο της Άρτας

Άραχθος και Λούρος, πλημμυρίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων

Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης η αναδιάρθρωση καλλιεργειών

Στα σχέδια και η μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά πού;

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) Τμήμα Ηπείρου με υπόμνημά του, διατύπωσε προτάσεις και παρατηρήσεις για την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σαφή ιεράρχηση των προτεινόμενων μέτρων.

Στις σημαντικές επισημάνσεις που κάνει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ στο κείμενο της «1ης ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05)», προτείνονται μεταξύ άλλων συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και έργα για την προληπτική αντιμετώπιση των πλημμυρών στις περιοχές της Ηπείρου που εξετάστηκαν από το ΤΕΕ.

Στις πιο ειδικές παρατηρήσεις, το ΤΕΕ-ΤΗ προτείνει να υπάρξουν πολεοδομικές και οικιστικές ρυθμίσεις σε πόλεις και οικισμούς εντός της ζώνης πλημμύρας, να γίνει συλλογή και ψηφιοποίηση των στοιχείων οριοθέτησης υδατορεμάτων και των δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων, να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες με όλες τις ειδικότητες μηχανικών για την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας, να χωροθετηθούν εκτάσεις για την προσωρινή εναπόθεση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες κλπ.

Να σημειωθεί πως το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι το κόστος των έργων δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο και προτείνει την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει το 2025.
Στο υπόμνημά του, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αναφέρει ότι έχει καταθέσει πλήρες και αναλυτικό υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς και ενημερώνει πως είναι διατιθέμενο να προβεί σε ενημερωτικές δράσεις έτσι ώστε τα πλημμυρικά φαινόμενα, να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και την άμεση εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.

Τα μέτρα για κάθε ζώνη
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου στο υπόμνημά του κάνει σημαντικές παρατηρήσεις για διάφορες παραμέτρους του Σχεδίου Κινδύνων Πλημμύρας που αφορά τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου.

-Για τη χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων, εκτιμά ότι υπάρχει μια ελλιπής αντιμετώπιση. Προτείνει δε την εκπόνηση μελέτης αποστραγγιστικού δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο και τη συμπερίληψη στον σχεδιασμό των υφιστάμενων καταβοθρών αλλά και αυτών που έχουν καλυφθεί από μεγάλα έργα υποδομής (Εγνατία Οδός). Πολύ σημαντικό κρίνει και τον έλεγχο της επάρκειας του θυροφράγματος στη λίμνη των Ιωαννίνων.

-Για τη ζώνη των ποταμών Λούρου-Αράχθου και της Πεδιάδας Άρτας, το ΤΕΕ σημειώνει ότι απαιτείται η εύρεση πόρων και η επίσπευση των προτεινόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και η ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας (με την εφαρμογή της μελέτης αυτής “σε σημαντικό βαθμό θα επιτυγχανόταν η ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων” όπως τονίζεται).

– Για την πόλη της Πρέβεζας εντοπίζει ανεπαρκή προτεινόμενα μέτρα.

-Για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας της Ηγουμενίτσας, εκτιμά ότι αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν βάσει των νέων συνθηκών του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λιμανιού και του σχετικού masterplan.

 

Η πεδιάδα της Άρτας
Κρίσιμες είναι επίσης οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ Ηπείρου για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε ότι αφορά την περιοχή της Άρτας, και ειδικά την πεδιάδα της για την οποία οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, το αντίθετο μάλιστα.

Το ΤΕΕ στο υπόμνημά του, υπενθυμίζει πως, λόγω του γεγονότος ότι εντός της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας βρίσκονται οι Λεκάνες Απορροής των ποταμών Αράχθου και Λούρου, πλημμυρίζει το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που ανήκουν διοικητικά στο Ν. Άρτας.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με το ΤΕΕ Ηπείρου, καταδεικνύει την αναγκαιότητα εύρεσης πόρων και επίσπευσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που προτείνονται στην υπό διαβούλευση μελέτη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας αφού σε σημαντικό βαθμό θα επιτυγχάνονταν η ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς θα ήταν περιοριστικό για την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Άρτας η υιοθέτηση και εφαρμογή απαγορεύσεων και μέτρων πρόληψης.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα -όπως αποκάλυψε η ΗΧΩ- η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας, πήρε παράταση μέχρι το 2026 για να ολοκληρωθεί.

Επίσης ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης πλημμύρων που προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο για την ίδια περιοχή είναι η μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων καθώς και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως ναι μεν προτείνεται στο σχέδιο η μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων, αλλά δεν προσδιορίζονται οι νέες περιοχές εγκατάστασης. Κι αυτό επειδή «Βάσει της υδραυλικής προσομοίωσης δεν θα υπάρχουν και διαθέσιμες επιλογές (μη-πλημμυρισμένες) εντός του νομού Άρτας» όπως υπογραμμίζεται!

Όσον αφορά τη σύσταση περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, το ΤΕΕ-ΤΗ αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς της Άρτας, καθώς τα κύρια αγροτικά προϊόντα του νομού είναι το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή.