Φέτος η ποιότητα φέρνει καλές τιμές στα ακτινίδια Νωρίτερα η Έναρξη Συγκομιδής Hayward;

Χρήστος Κολιός: έχουμε πρωιμότητα κατά περίπου μια εβδομάδα

Αντίθετος ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Incofruit – Hellas

Στις 15 Οκτωβρίου, επιμένει ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Incofruit – Hellas

Παρά την μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων που υπολογίζεται πως θα έχουμε φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και του καύσωνα, τους μήνες Ιούλιο και εν μέρει Αύγουστο, φέτος η ποιότητα δείχνει να είναι καλή όπως και τα μεγέθη, που δίνουν καλές προοπτικές για τις φετινές τιμές.
Παρότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπάρχουν πιέσεις να ξεκινήσουν νωρίτερα τις κοπές.
Αυτό προτείνει ειδικά για την φετινή χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), ο γνωστός Αρτινός επιχειρηματίας, κ. Χρήστος Κολιός.

Ο κ. Κολιός, με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε κατά την γονιμοποίηση έχουμε μια πρωιμότητα της παραγωγής κατά περίπου μια εβδομάδα. Έχουμε επιστολή που ζητάμε να γίνει νωρίτερα η συγκομιδή αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο ΥπΑΑΤ. Προσωπική μου άποψη είναι να αναλάβουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να κάνουν ελέγχους και όταν έχουμε ακτινίδια με τις προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%) να επιτρέπουν να γίνει συγκομιδή».

Επίσης ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «παρά τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή χρονιά για τα ακτινίδια.
Ποσοτικά η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή λόγω των καιρικών συνθηκών. Η ποιότητα όμως είναι καλή όπως και τα μεγέθη. Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μια πρωιμότητα στην παραγωγή κατά 10 – 12 ημέρες. Εμείς ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή ποικιλίας Hayward (η απόφαση λέει στις 15 Οκτωβρίου) για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Incofruit – Hellas: έναρξη συγκομιδής την 15η Οκτωβρίου
Την αντίθετη άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Σε ενημέρωση προς τα μέλη σου Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής: «Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward – 15 Οκτωβρίου – βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους.

Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix.
Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.
Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.

Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.
Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.

Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».