Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας Εκδήλωση με ομιλητή τον ωτορινολαρυγγολόγο Γιώργο Γεωργούλα

Με μεγάλη συμμετοχή, σε μια γεμάτη αίθουσα, έλαβε χώρα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας», με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Γεωργούλα, ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αρχαία ελληνική γλυπτική ως τέχνη και φιλοσοφία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα 13 Νοεμβρίου 2024, στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Επιμελητηρίου Άρτας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου. Αναφέρθηκε στην τέχνη και τις οπτικές προσέγγισής της. Μέσο έκφρασης για τον καλλιτέχνη, αλλά και διάμεσος για τον ιστορικό ερευνητή που αναζητά στοιχεία από το παρελθόν για την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό. Ένα πεδίο που ο παρατηρητής του έργου μπορεί να κάνει διαφορετική ανίχνευση σύμφωνα με τις εμπειρίες του, την οπτική του, την ψυχολογία του και να ζήσει μια διανοητική περιπέτεια. Για την αρχαία ελληνική τέχνη και ειδικότερα τη γλυπτική σχολίασε ότι έδωσε έργα υψηλής ποιότητας και αισθητικής και αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον του ελληνικού χώρου, σταυροδρόμι πολιτισμών, επίδρασε στη διαμόρφωση της τέχνης, αλλά και δέχτηκε επιδράσεις από αυτή. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον προσκεκλημένο ομιλητή κ. Γεώργιο Γεωργούλα, τον κ. Γκολομάζο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας και το προσωπικό του Επιμελητηρίου για την άψογη συνεργασία, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ενημέρωση του Συλλόγου που υπογράφουν για το ΔΣ η Πρόεδρος Κ. Νικολάου και η Γενική Γραμματέας Ν. Στούκα ο κ. Γιώργος Γεωργούλας στην ομιλία του παρουσίασε την αρχαία ελληνική γλυπτική στις διαφορετικές φάσεις της από την προϊστορία, στην αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική περίοδο. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μορφών που αποδίδουν τα γλυπτά κάθε περιόδου, καθώς και σε διαφορές από γλυπτά άλλων πολιτισμών της ίδιας εποχής. Τόνισε ότι η γλυπτική κατέχει σημαντική θέση στην αρχαία ελληνική τέχνη, καθώς τα αρχαία ελληνικά αγάλματα είναι γνωστά για την ομορφιά τους, την κίνηση και τις καινοτομίες, και επίδρασε στον δυτικό πολιτισμό για αιώνες μετά τη δημιουργία των έργων. Συμπλήρωνε τις πληροφορίες για το γλυπτά υψηλής αισθητικής με περιγραφή του θέματος και συναφή ιστορικά στοιχεία και αφηγήσεις από τη μυθολογία. Καταλυτική ήταν η συνεισφορά των προσωπικών του εμπειριών, καθώς την πλειοψηφία των έργων για τα οποία μίλησε είχε την ευκαιρία να τα θαυμάσει από κοντά, στα μουσεία στα οποία εκτίθενται.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Βουλευτές Άρτας κ. Κολιοπάνος και κ. Γκόκας, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Σίμου, ο Διοικητής Ανώτερης Φρουράς Άρτας κ. Γούλας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Κοντογιάννη, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Χαμπηλομάτη, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Χαρμπής, μέλη του συλλόγου και συμπολίτες.