«ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ»

Εκδήλωση του συλλόγου με ομιλητή τον Άγγελο Συρίγο

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ» με ομιλητή τον κ. Άγγελο Συρίγο, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το 1821 και η εθνική μας αυτοσυνειδησία», στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 και ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Ο κ. Συρίγος είναι Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, στη θέση της Διευθύντριας κ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου, που απουσίαζε λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών υποχρεώσεων, καθώς επίσης και η Πρόεδρος του συλλόγου Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου. Το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Τζιομάκη-Γείτονα.
Τον κ. ‘Αγγελο Συρίγο, παρουσίασε στο κοινό η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικολάου. Ο κ. Συρίγος ξενάγησε το ακροατήριο, στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους, με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, συσχετίσεις μεταξύ τους και επακόλουθα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε διάφορα ιστορικά δεδομένα που θεμελιώνουν την πορεία της διαμόρφωσης της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και έκανε αναφορές και στο σήμερα. Μετά την εισήγησή του αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και επιχειρήθηκε να αναδειχτεί η βαρύνουσα σημασία και συμβολή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους.

Η Πρόεδρος του συλλόγου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης, η συνειδητοποίηση ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων του έθνους μας, συμβάλλουν στην εθνική μας ταυτότητα και αποτελούν συμπυκνωμένη πείρα αιώνων. Καλλιεργούν τη συλλογική μνήμη. Μας διδάσκουν ότι το μαζί είναι το κλειδί για την πρόοδο και την επίτευξη των στόχων. Μας βοηθούν να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές και να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών του παρελθόντος. Ως ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες οφείλουμε να προσεγγίζουμε την ιστορία μας με πλήρη συναίσθηση των ιδιαίτερων συνθηκών, κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών κάθε εποχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε το αόρατο νήμα που συνδέει τα γεγονότα των τελευταίων διακοσίων ετών, καθώς η χώρα ολοκληρώνεται θεσμικά και συνταγματικά και να αντιληφθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Καλλίνικος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, οι Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Άρτας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Άρτας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Άρτας, Πρόεδροι συλλόγων της πόλης μας, μέλη του συλλόγου και πολλοί πολίτες.

Η εκδήλωση έκλεισε με ακούσματα κλασικής μουσικής που ερμήνευσαν νέα παιδιά, που είναι φοιτητές στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της πόλη μας, μαζί με τον καθηγητή τους. Συμμετείχαν οι φοιτητές της τάξης Βιολοντσέλου τoυ Δρ Δημήτρη Γκουντίμοβ, διδάσκοντα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Κορυφαίου Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Ερμήνευσαν έργα του Bach Johann Sebastian και του Klein Jacob.
Η εξαιρετική βραδιά ολοκληρώθηκε με την προσφορά ενθυμίων συμβολικού χαρακτήρα, στον εκλεκτό καλεσμένο Υφυπουργό κ. Συρίγο σε ένδειξη σεβασμού και τιμής στο πρόσωπό του, από το σύλλογο «ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΡΤΑΣ» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.