ΦΥΛΑΓΕΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΕΣΤΕ ΜΕ FUND

Του Άρη Ι. Τάτση*

Σύμφωνα με το ν. 4354/2015 η διαχείριση των απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα (“κόκκινα”) δάνεια που έχουν πωληθεί και μεταβιβαστεί από ελληνικές τράπεζες σε αλλοδαπές εταιρίες (funds) ανατίθεται αποκλειστικά στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), οι οποίες εκπροσωπούν το fund στις συναλλαγές του με τους δανειολήπτες. Οι εταιρίες αυτές, αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους καθορίζεται με σχετική πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αλγεινή εμπειρία μου με ώθησε να συστήσω στους αναγνώστες της εφημερίδας σας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν συναλλάσονται με τις εταιρίες – εκπροσώπους των funds, προκειμένου να μη βρεθούν εξαπατημένοι.
Α. Αρχικά πελάτης του γραφείου μου μου ανέθεσε τη ρύθμιση δύο οφειλών του, τις οποίες είχε αποκτήσει το ίδιο fund. Η πασίγνωστη εταιρία που εκπροσωπεί το fund επεχείρησε να εξαπατήσει τον πελάτη μου και εμένα.

Στην πρώτη περίπτωση ρύθμισης χρέους με απομείωση (“κούρεμα”) της οφειλής ο υπάλληλος της εταιρίας – εκπροσώπου του fund που υπέγραφε το σχέδιο ρύθμισης δεν ήταν εξουσιοδοτημένος προς τούτο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στοιχεία της εταιρίας. Απλά, καθαρά και ξάστερα, αν συμβούλευα τον πελάτη μου να υπογράψει τη ρύθμιση, μετά την εκ μέρους του εξόφληση το fund θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δε δεσμεύεται από τη σύμβαση ρύθμισης και να ζητά για πανωπροίκια το ποσό που θα είχε κουρευτεί. Εξηγώ παρακάτω πώς είναι πρακτικά δυνατό να μεθοδευτεί αυτό.
Στο ίδιο σχέδιο ρύθμισης χρέους ο πελάτης μου θα ήταν υπερήμερος (εκπρόθεσμος) ακόμη και εάν κατέβαλε κανονικά όπως προβλεπόταν τις δόσεις του. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Παραπάνω από μία φορές μου έστειλαν το σχέδιο ρύθμισης με την ελαττωματική (προγενέστερη) ημερομηνία καταβολής. Προφανής σκοπός της συμπεριφοράς αυτής ήταν να μπορεί το fund να καταγγείλει τη σύμβαση ρύθμισης και να διεκδικήσει το ποσό που θα είχε κουρευτεί.
Βεβαίως εξήγησα στον πελάτη μου το ζήτημα και τον συμβούλευσα να μην υπογράψει. Υπέβαλα μάλιστα και μήνυση για απόπειρα απάτης.
Όσον αφορά το δεύτερο χρέος του ίδιου πελάτη μου πάλι υπέγραφε το σχέδιο ρύθμισης μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της ίδιας εταιρίας – εκπροσώπου. Του έστειλα ηλεκτρονική επιστολή (email) επισημαίνοντας το θέμα και ζητώντας τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις. Ακόμη μου τις στέλνουν.

Η περίπτωση αυτή βεβαίως είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική. Ο πελάτης μου είχε συμφωνήσει προφορικά να τους δώσει 1.500 ευρώ εντός του 2020 αν καταλήγαμε σε συμφωνία. Παράτησαν το ποσό αυτό γιατί δυσκολεύονταν να στείλουν μια ρημάδα εξουσιοδότηση. Ευτυχώς που έδειξαν περίτρανα το ποιόν τους και εκ του αποτελέσματος φρόντισαν να συνταχθεί το άρθρο αυτό για να προστατευθούν οι αρτινοί αναγνώστες του.
Βεβαίως άμεσα υπέβαλα συμπληρωματική μήνυση για απόπειρα απάτης.
Β. Πρόσφατα άλλος πελάτης μου μου ανέθεσε να τον εκπροσωπήσω στις διαπραγματεύσεις με την εταιρία doValue, η οποία διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια που πούλησε η τράπεζα Eurobank.
Πανηγύρι κανονικό. Υπάρχουν δύο εταιρίες με την ίδια ουσιαστικά επωνυμία, η doValue Greece και η DOVALUE HELLAS με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, δηλαδή τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Δεν έχει ξανασυμβεί στα παγκόσμια χρονικά η ίδια πολυεθνική εταιρία να έχει δύο θυγατρικές στην ίδια χώρα με την ίδια επωνυμία και το ίδιο αντικείμενο. Φαίνεται ότι αυτός που διοικεί τη μητρική εταιρία είναι ιδιαιτέρως απρόσεκτος, ώστε αποκάλυψε όσο δεν παίρνει άλλο τον πραγματικό ρόλο του.
Ενόψει του ως άνω στοιχείου καταντούν απλές λεπτομέρειες ότι επί ένα μήνα είχε χαθεί μεταξύ Eurobank και doValue η εξουσιοδότηση του πελάτη μου προς εμένα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μου έδωσε η υπάλληλος της doValue ήταν ανύπαρκτη και πάμπολες άλλες ασυνέπειες που δείχνουν τουλάχιστον παντελή έλλειψη σοβαρότητας. Προς το παρόν δεν πρόκειται να χάσω άσκοπα το χρόνο μου.
Αυτό που έχει σκοπό να υπενθυμίσει το άρθρο αυτό στους αρτινούς συμπολίτες είναι ότι εκ της φύσεως του πράματος η ενασχόληση του κάθε fund με τα κόκκινα δάνεια είναι ευκαιριακή. Όπως τα αγόρασαν και τα αγοράζουν πάμφθηνα, έτσι μπορούν, αφού εισπράξουν όσα θεωρούν ικανοποιητικά, να τα πουλήσουν εκ νέου. Η τιμή αγοράς των δανείων τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Φροντίστε λοιπόν να είστε διασφαλισμένοι στην περίπτωση αυτή. Επ’ ουδενί δεν επιθυμείτε να στραφείτε δικαστικά κατά των νομίμων εκπροσώπων του fund που ενδεχομένως σας εξαπατήσει.
Πολλοί από τους νομίμους εκπροσώπους των ως άνω εταιριών είναι κάτοικοι εξωτερικού. Ακόμη και έλληνες πολίτες που διοικούν τέτοιες εταιρίες εκπροσώπους των funds δηλώνουν κατοικία στο εξωτερικό. Ρωτήστε πόσο κοστίζουν οι επιδόσεις, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στο εξωτερικό κι ακολούθως βρείτε περιουσία τους για να την κατάσχετε.

*Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας.