Φωνάζουν κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι για την ενίσχυση που δεν είδαν!!

Απλήρωτοι για το 2%

Με πολλά προβλήματα οι πληρωμές ζωοτροφών

Μεγάλη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις από το ΥπΑΑΤ

Συνεχείς είναι οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ώστε να λυθεί το πρόβλημα στο ζήτημα που ανέκυψε με την ενίσχυση των ζωοτροφών στο 2% του τζίρου για το 2021, η οποία πληρώθηκε με πολλά προβλήματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και έμειναν κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι απλήρωτοι
Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται φόρμουλα ώστε να υπάρξει συμπληρωματική πληρωμή, αφού πολύς κόσμος, έμεινε εκτός πληρωμής, με τον υπουργό να αναμένεται να ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ενώ οι απλήρωτοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της Άρτας και της Ηπείρου, ζητούν και την παρέμβαση του Υφυπουργού ΥπΑΑΤ και βουλευτής Άρτας Γιώργου Στύλιου.

Να σημειωθεί πως η ενίσχυση που δόθηκε δεν κρίνεται ικανοποιητική και όλοι αναμένουν να γίνει κουβέντα και για ένα δεύτερο, πρόσθετο πακέτο στήριξης προς τον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει το ΥπΑΑΤ από τις κτηνοτροφικές ζώνες, είναι ανησυχητικά.
Να σημειωθεί πως μιλώντας στον Real Fm 107,1 της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους αγρότες», γνωστοποίησε δε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τους κτηνοτρόφους, στους οποίους δεν καταβλήθηκε, πριν από το Πάσχα η ενίσχυση, η οποία ανέρχεται στο 2% του τζίρου, προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές.
Τα προβλήματα θα λυθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής της ενίσχυσης σε όσους δεν πληρώθηκαν λόγω τυπικών παραλείψεων, κατέληξε.

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ
Εν τω μεταξύ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ με ερώτησή τους προς το αρμόδιο υπουργείο, αναφέρουν ότι πολλοί κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021. Ενώ περίμεναν να λάβουν αυτή την ενίσχυση, έστω και μικρή, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους που ολοένα και αυξάνονται, δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λαθών και επιπόλαιων χειρισμών, όπως επισημαίνουν, πολλοί δικαιούχοι δεν την έχουν πάρει.
Παράλληλα τονίζουν, για ακόμα μία φορά, ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση πρέπει να τους αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν, τέλος, να ενημερωθούν εάν ο Υπουργός προτίθεται να εφαρμόσει τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα και ποια συμπληρωματικά μέτρα θα λάβει για την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων.