Φωτιές από τη θεσμοθέτηση γυναικείας ποσόστωσης και στις εθνικές εκλογές

Η κυβέρνηση νομοθετεί το 40% στα ψηφοδέλτια ανά εκλογική Περιφέρεια

Φωτιά βάζει στα κομματικά επιτελεία των άλλων κομμάτων οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση ποσόστωσης 49% στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εξέλιξη αυτή, αποσκοπεί στην αλλαγή των ισορροπιών, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες και τούτο επειδή όπως υποστηρίζουν είναι ένα «τρυκ» της κυβέρνησης με στόχο την αποδυνάμωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνολικά αλλά κυρίως της ΝΔ.
Κάνουν μάλιστα λόγο για κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τη γυναικεία ποσόστωση στις εθνικές κάλπες, και η ρύθμιση της κυβέρνησης για αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα εθνικά ψηφοδέλτια προβληματίζει τα κόμματα.

Μιλάνε μάλιστα για μια ακόμα «παγίδα» της κυβέρνησης, στη πορεία προς τις εκλογές, ειδικά αν η ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών από το σημερινό 30% που ισχύει στο 40%, ισχύσει ανά εκλογική περιφέρεια. Μάλιστα όπως έχει επισημανθεί η διατύπωση σε νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας» ήταν ως εξής: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια».

Σερσέ λα φαμ
Στο ερώτημα, ποια είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσα στην ποσόστωση στην επικράτεια ή ανά εκλογική περιφέρεια η απάντηση είναι πως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων στα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια είναι μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως των μικρών περιφερειών. Για παράδειγμα, σε μια τριεδρική περιφέρεια, όπως της Άρτας το ψηφοδέλτιο έχει πέντε θέσεις. Με την ισχύουσα ρύθμιση του 30%, θα έπρεπε να υπάρχει 1 γυναίκα. Αν αυξηθεί η ποσόστωση στο 40%, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2. Και η ρύθμιση της «αναγκαστικής» ποσόστωσης 40% σε ψηφοδέλτια, όπου οι γυναικείες υποψηφιότητες δεν μετριούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κι αυτό όχι, γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες, για να καλύψουν τις θέσεις στα ψηφοδέλτια, αλλά, γιατί, ειδικά στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας, τα κόμματα προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες, μεταξύ των διάφορων εσωκομματικών αντιθέσεων.
Και βέβαια, όσο και να λέμε πως η κοινωνία έχει προχωρήσει, ειδικά στις επαρχίες της Ελλάδας, οι υποψηφιότητα του βουλευτή είναι κυρίως ανδρική υπόθεση, με τις γυναίκες να κερδίζουν δύσκολα θέση στη βουλή.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχωσε τα ψηφοδέλτια με γυναίκες, που όλα τα πολλά προηγούμενα χρόνια ήταν ενεργές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Σωματεία και Συλλόγους.
Αντίθετα, οι γυναίκες στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη δυσκολία έβρισκαν δίοδο για τη βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από πρόσφατες εκλογές στην Άρτα του ΠΑΣΟΚ που στις εκλογές του 2012 αλλά και στην εκλογική αναμέτρηση τον Γενάρη του 2015, κατήλθε με 5 άνδρες, αφού δεν βρέθηκε γυναίκα να συμμετάσχει. Αλλά επίσης και της ΝΔ, πάλι στην Άρτα, που στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει η Εύη Καραμπίνα, παρότι οι εκλογικές της επιδόσεις είναι χαμηλές.
Στις επερχόμενες εκλογές, τόσο στη ΝΔ που διεκδικεί 2 έδρες, όσο και στο ΚΙΝΑΛ, που διεκδικεί τη 1 από τις 3 έδρες η θεσμοθέτηση του 40% στις γυναίκες, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και τούτο επειδή στη ΝΔ, πέραν του Γ. Στύλιου ως εν ενεργεία βουλευτή και της Ευης Καραμπίνα ως γυναίκας, η δεύτερη γυναίκα στο ψηφοδέλτιο, θα αφήσει αναγκαστικά εκτός ψηφοδελτίου κάποιον εκ των Στάθη Γιαννούλη, Ντίνο Παπαδημητρίου και Χρήστο Παπάζογλου.

Ακόμα χειρότερα στο ΚΙΝΑΛ, αφού με δύο γυναίκες στο ψηφοδέλτιο της Άρτας και τον Χρ. Γκόκα να έχει «καπαρώσει» τη μία θέση, κάποιος εκ των Χρήστου Μέγα, Χρυσοβαλάντη Αθανασίου και Άλκη Παπαχριστάκη, θα μείνει εκτός!!!
Μάλιστα η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9», σημείωσε πως η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές έχει «Στόχο να μετέχουν οι γυναίκες στα ψηφοδέλτια και να μην μπαίνουν σαν “παραγεμίσματα”».

Όπως εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη: «Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο θα υπάρξει αλλαγή. Στον «Κλεισθένη» ήδη προβλέπεται η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.[…] Αυτό που διεκδικούμε και μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει και καμπάνια προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τι: αφενός μεν να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουνε σε ψηφοδέλτια και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και να μην μπαίνουν οι γυναίκες, να μου επιτρέψετε να πω, σαν «παραγεμίσματα», και από την άλλη πλευρά, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, να προτρέπει (η καμπάνια) να ψηφίζονται οι γυναίκες. Γιατί έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο: ότι γυναίκες δεν ψηφίζουν και δεν στηρίζουν γυναίκες». Όπως ανέφερε, «το 40% υπάρχει (στους Δήμους), εξάλλου είναι τουλάχιστον 40%, και μπαίνει τώρα και στις Εθνικές Εκλογές με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το 40% θα υπολογίσετε, όχι ανά την Επικράτεια, αλλά ανά εκλογική Περιφέρεια».