ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ στην πρώτη ψηφιακή περιοδεία στην ΗΠΕΙΡΟ

Διαμορφώνουμε μαζί με τους φορείς τις προτάσεις μας για το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Στην ομιλία της η Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη τηλεδιάσκεψη των Ιωαννίνων για Οικονομία-Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.
Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις σε ύφεση, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, σε νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή.
Ήδη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση εκπέμπουν δραματικό sos.
Ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 41 δις το 2020 και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αυξάνονται ραγδαία.
Το Εργατικό Εισόδημα υπέστη για το 2020 σοβαρές μειώσεις που έφθασαν για το 55% των εργαζομένων ως και 30% (στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους.
2ον) Αντί της επιδότησης εργασίας που προτείναμε, η Κυβέρνηση προτίμησε τις αναστολές εργασίας των 534 ευρώ. Αποτέλεσμα: Χάθηκαν ήδη 100.000 θέσεις εργασίας από την Οικονομία.
3ον) 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν χωρίς κανένα επίδομα.
Και όταν «ανοίξει» η Οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποσχέσεις τους.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Προτείνουμε:
Για τις επιχειρήσεις:
-Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
-Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες.
Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
-Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.

-Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.
Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες, και ανέργους.
-Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
– Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
-Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.

Και
Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος) Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις. Με την παροχή κινήτρων για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Το Τραπεζικό σύστημα μπορεί να απελευθερωθεί από τον βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει ουσιαστικά στην χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Η πρότασή μας για μια ενιαία Bad Bank με την συμμετοχή κράτους-ιδιωτών-τραπεζών, είναι όσο ποτέ επίκαιρη. Είναι μια πρόταση που έχουμε προτείνει από το 2016, όταν μιλήσαμε πρώτη φορά γι αυτή
Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής. Που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.
Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Αντλώντας πόρους για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανέναν πίσω και μόνο του.

Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.
Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει
Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της Κυβέρνησης της ΝΔ.
Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα.