Φόβοι από το νέο νομοσχέδιο που καταργεί δεκάδες ΔΕΥΑ .Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα;

Οι δήμοι προειδοποιούν για ραγδαίες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης

Δια της μεθόδου της συγχώνευσης που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νερό, το οποίο προκαλεί σωρεία αντιδράσεων πριν καν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι φόβοι των πολιτών πως πρόκειται για ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα χτυπούν κόκκινο.
Μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να κάνει λόγο για εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού επειδή τα χρέη των ΔΕΥΑ μόνον εξαιτίας του ενεργειακού κόστους έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στα 200 εκατ. ευρώ, όμως οι δήμοι που διαχειρίζονται τις εν λόγω επιχειρήσεις προειδοποιούν για ραγδαίες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπουν μιας μορφής συγχώνευση των ΔΕΥΑ, ώστε στην τελική τους μορφή να μείνουν 13 (μία ανά Περιφέρεια) ή ενδεχομένως λίγο περισσότερες, ενώ δρομολογείται και η χωρική επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε όμορες περιφερειακές ενότητες
Σε ό,τι αφορά τις νέες εταιρίες ύδρευσης της περιφέρειας θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης, θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις, ειδικού κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Θα διοικούνται από Συμβούλιο στρατηγικής και Εποπτείας με τους δήμους ως μέλη του, από 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και από Εκτελεστικό Διευθυντή που θα επιλεγεί με κριτήρια αγοράς.
Προσιτό κόστος
Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου, στόχος είναι η ύπαρξη «λιγότερων αλλά ισχυρότερων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών». Εκτιμούν ότι με τα νέα σχήματα, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού, θέματα που θα αντιμετωπιστούν με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και την εξοικονόμηση πόρων.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου θα υπάρξει και ρύθμιση των χρεών των ΔΕΥΑ, ενώ θα θεσπιστεί μηχανισμός μη δημιουργίας νέων. Σε κάθε περίπτωση μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι ότι οι δήμοι και οι Σύνδεσμοι ύδρευσης δε θα μπορούν να παρέχουν πλέον υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων και λυμάτων.
Το νέο σύστημα
Η αρχική πρόταση του σχεδίου νόμου ήταν ο αριθμός των 124 ΔΕΥΑ να περιοριστεί δραστικά φτάνοντας τις 13, δηλαδή περίπου μία ανά περιφέρεια ή μισή περιφέρεια και κάποιον όμορο νομό.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν στο «Εθνος» ότι δε θα αλλάξει κάτι δεδομένου ότι θα παραμείνουν όλα τα παραρτήματα και θα διασφαλιστούν απολύτως οι περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στις ΔΕΥΑ.
Τα χρέη των ΔΕΥΑ μόνο για το ενεργειακό κόστος αγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ με τους δημάρχους να προειδοποιούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις θα «σκάσουν» και θα χρεοκοπήσουν συμπαρασύροντας μάλιστα και τα οικονομικά πολλών δήμων, παρότι η Πολιτεία είχε δεσμευτεί ότι θα δοθούν έκτακτοι πόροι, τους οποίους όμως οι δήμοι δεν έλαβαν ποτέ, ενώ συνέχιζαν να χρεώνονται με τιμές οικιακού καταναλωτή και όχι με βιομηχανικό τιμολόγιο.
Διοικήσεις και εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ επισημαίνουν το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδατος, ενώ τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις του θα οδηγήσουν σε εργολαβίες για τα έργα από Ομίλους των μεγάλων αστικών κέντρων, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο θα οδηγήσει σε περαιτέρω εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και οικονομικό μαρασμό.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση καταργώντας τις ΔΕΑ, οι οποίες παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας.
(ΗΧΩ ΤΕΑΜ με πληρφορίες από ETHNOS.GR)