Χάπια Merck κατά του κορονοϊού:

Ποιοι και πότε θα τα λαμβάνουν, από νοσοκομεία και φαρμακεία

Τα χάπια της Merck που είναι κατά του κορονοϊού έλαβαν έγκριση για χορήγηση στην Ελλάδα και θα ξεκινήσουν να χορηγούνται άμεσα, καθώς την Παρασκευή ανοίγει η σχετική πλατφόρμα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα ανοίγει στις 14/1 και τα κριτήρια για την διάθεση των χαπιών, θα είναι ίδια με εκείνα για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Δηλαδή, με βάση όσα ίσχυαν για τα μονοκλωνικά, τα συγκεκριμένα χάπια δεν θα είναι διαθέσιμα για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ανοσοκατασταλμένους, ασθενείς με νεοπλάσματα, μεταμοσχευθέντες και εγκύους στο τρίτο 3μηνο της κυήσεως.

Θα χορηγούνται μόνο στην αρχή της νόσησης, ενώ η αίτηση θα γίνεται μόνο από γιατρό -και όχι από τον ασθενή- στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έπειτα, η χορήγηση θα πραγματοποιείται, είτε από τα νοσοκομεία εάν ο ασθενής νοσηλεύεται, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, σε περίπτωση που ο ασθενής είναι στο σπίτι του.
Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν στην αρχή της νόσου -ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για βαριά νόσηση- και μόνο σε ασθενείς με καλή κλινική κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως χάπια της Merck δεν θα λάβει κανένας ασθενής σε βαριά κατάσταση, όπως όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Η έγκριση για τα χάπια θα δίνεται εντός 24ωρου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ξεκινήσει την αγωγή, πριν λάβει το «πράσινο φως».