Χάρης Δούκας: «Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα»

Στο Debate για τις επερχόμενες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχε χθες, 24 Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Αρχικά, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ. Γερουλάνο και κ. Ανδρουλάκη για τις θέσεις τους σχετικά με τα δάνεια, τόνισε: «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος, ενώ έχει κατατεθεί μία νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Αυτό θα έπρεπε να είναι μία συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η λειτουργία να αλλάξει και να είμαστε μαζί όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.

Να πούμε και για τα θέματα των μπόνους των τραπεζιτών, διότι ανακοίνωσαν 3 δισ. κέρδη το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες, τα οποία θα φτάσουν τα 6 δισ. μέσα στη χρονιά, όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές, έχοντας δώσει συνολικά 40 δισ. Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισ. για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξοντωμένο το Ε.Σ.Υ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, είχε γίνει ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική».

Απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη, για τον χαρακτηρισμό “ευνοημένος” αλλά και τον παραλληλισμό με τον Ερντογάν, σημείωσε: «Σχετικά το “ήσουν ευνοημένος”. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, ήμουν απλό μέλος στον τομέα ενέργειας, ήμουν γραμματέας ενέργειας με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στα πιο δύσκολα, ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πάρα πολύ, για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν βλέπω γιατί αυτή η διατύπωση και νομίζω ότι δεν μας τιμά να χρησιμοποιούμε τέτοιες διατυπώσεις. Και σχετικά με το δεύτερο που οφείλω να απαντήσω, το “εγώ σε πρότεινα”. Τότε λέγατε στις συσκέψεις τρελός είναι να αναλάβει την ευθύνη; Και όντως την ανέλαβα, 3 Αυγούστου, όταν πολλά άλλα στελέχη και το ξέρεις κι εσύ πάρα πολύ καλά, είχαν κρυφτεί, δεν ήθελαν τη φθορά. Και το λέω αυτό γιατί προέχει πάνω από όλα η ενότητα και αυτό σημαίνει να μη θολώνουμε το μήνυμα. Και τις πολύ μεγάλες νίκες της παράταξης μας, να τις αποδίδουμε στην παράταξη και στις προσπάθειες όλων… Στην Ευρώπη των πόλεων και των Περιφερειών, μπορεί ένας Δήμαρχος να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Δεν είναι και τόσο κακό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί και εσύ, Νίκο, όταν και ο Καμίνης ήταν Δήμαρχος και υποψήφιος Πρόεδρος δεν έβαλες ποτέ θέμα….Νομίζω ότι αυτό που έκανες σήμερα, είναι απρέπεια».

Ολοκληρώνοντας, στην τελική του τοποθέτηση, σημείωσε: «Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ζει μέσα στην ανασφάλεια. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του κ. Μητσοτάκη; Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε».