Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού και συγγραφέα Γ. Σούρλα
«Το παιδί, που περιγράφει ο Ελύτης στο Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο, πριν 83 χρόνια, κείτεται ξαπλωμένος απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη του. Κείτεται ξαπλωμένος στην τσουρουφλισμένη χλαίνη του, με ένα κλαδάκι λησμονιάς στο αριστερό του αυτί. Χάρη στις προσπάθειες του κ. Σούρλα, χάρη στις προσπάθειες όλων όσων του συμπαραστάθηκαν, συγγενών, φίλων, δημάρχων, πολιτικών, των πάντων, χάρη στην τύχη τη δικιά μου, αυτό το κλαδάκι λησμονιάς σήμερα το αφαιρούμε και στη θέση του βάζουμε έναν παιάνα μνήμης».
Με αυτές τις φράσεις και τους στίχους του Ελύτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, έκλεισε τον χαιρετισμό του στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Τιμή και Δόξα στους ήρωες του Έπους 1940, Μνημείο Πεσόντων-Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι» του πρώην υπουργού και συγγραφέα, Γιώργου Σούρλα, στο Πολεμικό Μουσείο.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μια αναδρομή, από το 2005, στο οδοιπορικό της προσπάθειας ανάδειξης αυτού του εθνικού θέματος, «ώστε να σπάσει το φράγμα της λησμονιάς και της παραγνώρισης των πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος και να τους αποδοθεί η στοιχειώδης οφειλόμενη τιμή της ταφής, κατά τα έθιμα και κατά τη θρησκεία μας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Τότε ανελήφθη μια πρωτοβουλία από τον Γιώργο Σούρλα, από τέκνα και συγγενείς πεσόντων και από άλλους, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την αλβανική πλευρά, ώστε οι 8.000 περίπου πεσόντες αυτού του αφάνταστου ηρωικού έπους του ΄40 να τύχουν της πρέπουσας μεταχείρισης» σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δική του τύχη, μέσα σε αυτό το οδοιπορικό των 19 ετών, που τον βοήθησε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο σε κάποιες σημαντικές φάσεις του: «Στις 9 Φεβρουαρίου του 2009, στα Τίρανα, σε αποστολή κοινή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με επικεφαλής την τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, ο ομιλών ως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράφω εκεί στα Τίρανα, με την αντίστοιχη υφυπουργό Εθνικής Αμύνης της Αλβανίας, επιτέλους, τη συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για την εκταφή, αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό εν συνεχεία των Ελλήνων πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος. Αυτή η συμφωνία, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2009 στα Τίρανα, έγινε νόμος του κράτους λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2009 και είναι ο νόμος 3782 του 2009».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης και ο υποπτέραρχος πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Κωνσταντίνος Μπούζος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Χρυσόστομος Χήτος-Κιάμος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων, Στέφανος Κούτρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Νικόλαος Νούλας και ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Αλεξιάδης.
Την αντιφώνηση έκανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Σούρλας.