Δάση από… χασίς

Κι άλλες φυτείες ανακαλύφθηκαν στην Ήπειρο

Σε επαγρύπνηση η Αστυνομία

Σε Φιλιάτες και Πωγώνι οι «καλλιέργειες»

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις σε Άρτα και Πρέβεζα

Η μία μετά την άλλη ανακαλύπτονται οι φυτείες χασίς στην Ήπειρο. Όπως δείχνουν τα γεγονότα, οι σημαντικές φυτείες χασίς  που ανακαλύπτονται τελευταία και στην Ήπειρο, μάλλον δείχνουν πως λόγω κορωνοϊού, η καλλιέργεια χασίς μεταφέρθηκε από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, στις 28.07.2020 το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας καθώς και του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν από τον παραπάνω χώρο -659- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -45- έως -80- εκατοστά.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν -277- φυτά κάνναβης σε γλάστρες, που προορίζονταν για μεταφύτευση στο χώρο της φυτείας.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

Και  σε περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων

Συνελήφθη στις 27-07-2020  το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε δασώδη και δύσβατη περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων, η οποία τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Ακολούθησε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη ο αλλοδαπός κατά τη στιγμή που περιποιούνταν τη φυτεία, η οποία βρίσκονταν πλησίον ποιμνιοστάσιου που διατηρεί.

Στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν (20) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -1,80-  έως -2,50- μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας, στην κατοχή του αλλοδαπού καθώς και στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • σύστημα ποτίσματος για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων,
  • τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -11,8- γραμμαρίων,
  • αυτοσχέδιο τσιγάρο με μίγμα καπνού και ακατέργαστης κάνναβης,
  • το χρηματικό ποσό των -2.350- ευρώ και
  • κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

 Όπως… Ζωνιανά!

Οι νέες αυτές συλλήψεις, έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο με τις άλλες αποκαλύψεις, με τους αστυνομικούς να βρίσκουν ολόκληρα δάση με χασίς. Στις 18-06-2020  το απόγευμα, οι αστυνομικοί, είχαν εντοπίσει κοντά στη γέφυρα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια εξερεύνησης στην παραπάνω περιοχή, αυτοσχέδιο τούνελ, περιβαλλόμενο από πυκνή βλάστηση, το οποίο οδηγούσε σε οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία αποτελούνταν από 1.935 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,10 έως 1,28 μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Επίσης, στο χώρο της φυτείας βρέθηκε και κατασχέθηκε ειδικό σύστημα ποτίσματος με αντλία νερού καθώς και καλλιεργητικά σύνεργα για την περιποίηση των δενδρυλλίων.

Στις 16-07-2020 μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και αστυνομικών συνοδών σκύλων PATROL των Τμημάτων Ασφαλείας Άρτας και Ιωαννίνων, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης., που δραστηριοποιούταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση.

Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε υπαίθριους χώρους όπου καλλιεργούνταν δενδρύλλια κάνναβης, οικίες και αυτοκίνητα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων συνολικά 3.445 δενδρύλλια κάνναβης τα οποία εκριζώθηκαν, δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 4.552 γραμμαρίων, το συνολικό χρηματικό ποσό των 30.865 ευρώ, πλήθος γεωργικών εργαλείων, έξι αντλίες νερού, πλαστικοί σωλήνες άρδευσης, ένα ηλιακό πάνελ που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια-ανάπτυξη των δενδρυλλίων κ.λ.π.