ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Γράφει ο Νικος Δαφόπουλος

Πρόκειται για μια έρευνα σε 65 κομητείες, 130 χωριά και 6.500ενήλικες και τις οικογένειές τους. Διερευνήθηκαν διαφορετικοί τρόποι διατροφής, τρόποι ζωής και χαρακτηριστικά των ασθενειών τους… Διάρκεια έρευνας 40, σαράντα χρόνια!
Καθώς τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειωνόταν από 90mg/dL σε 70mg/dL o καρκίνος του ήπατος, του ορθού, του παχέος εντέρου, του ανδρικού πνεύμονα, του γυναικείου πνεύμονα, του μαστού, του παιδικού εγκεφάλου, του ενηλίκου εγκεφάλου, του στομάχου του οισοφάγου(λαιμού), καθώς και παιδική λευχαιμία, η λευχαιμία, ΜΕΙΩΝΟΤΑΝ.
……………

Λάβετε υπόψη ότι οι ασθένειες αυτές με βάση τα δυτικά πρόσωπα ήταν σχετικά σπάνιες στην Κίνα και ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ήταν αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα. Τα ευρήματά μας αποδείκνυαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους ήταν αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα, ακόμη και κάτω από 170 mg/dL5, γεγονός που έδινε το πλεονέκτημα στους κινέζους…»
Συμπερασματικά: « τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων δυτικών ασθενειών ακόμη και σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνα που θεωρούνται ασφαλή στη δύση»
«Η χοληστερόλη στο αίμα είναι σαφώς ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου εκδήλωσης μιάς ασθένειας. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα; Εν συντομία, οι ζωικές τροφές συσχετίστηκαν με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Με σχεδόν καμιά εξαίρεση. Τα θρεπτικά συστατικά από φυτικές τροφές συσχετίστηκαν με μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.»

«To κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη των τροφών επηρεάζουν τη χοληστερόλη του αίματος…………..Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν χοληστερόλη και με διαφόρους τρόπους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Όλες αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν στη Μελέτη της Κίνας. Στην αγροτική Κίνα πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών (για το ίδιο άτομο) είναι κατά μέσο όρο 7,1 γρ. την ημέρα! Για να καταλάβουμε καλύτερα, 7 γρ. ζωικής πρωτεΐνης βρίσκονται σε περίπου τρεις κοτομπουκιές McDonald’s.
Περιμέναμε πως αν η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ήταν τόσο χαμηλά όσο στην Αγροτική Κίνα, δε θα υπήρχε περαιτέρω σχέση με τις δυτικές ασθένειες, αλλά κάναμε λάθος. Ακόμα και αυτές οι μικρές ποσότητες ζωικών τροφών στην Αγροτική Κίνα φαίνονταν να σχετίζονται με τις δυτικές ασθένειες(!) όπως έδειχνε η πολύ μεγάλη συσχέτιση της χοληστερόλης του αίματος με τις δυτικές ασθένειες(συνολικά) και η συσχέτιση της χοληστερόλης του αίματος με τη ζωική πρωτεΐνη. Οι ίδιες επιδράσεις παρατηρήθηκαν για κάθε είδος χοληστερόλης του αίματος. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων από τους άνδρες σχετίστηκε με την αύξηση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, ενώ η κατανάλωση φυτικών προϊόντων σχετίστηκε με τη μείωση των επιπέδων της. Καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν συνειδητοποιούσα ότι το ανοιχτό μυαλό δεν ήταν πολυτέλεια αλλά ανγκαιότητα!»σελ.82-83

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
«Ευρήματα από την αγροτική Κίνα έδειξαν ότι η μείωση του διατροφικού λίπους από «υψηλό ποσοστό» 24% σε «χαμηλό» 6% συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, λιγότερο λίπος στην αγροτική Κίνα σήμαινε λιγότερη κατανάλωση ζωικών τροφών. Αυτή η σύνδεση του καρκίνου του μαστού με το διατροφικό, δηλαδή με τις ζωικές τροφές, μας έδειξε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού:
α)πρώιμη ηλικία εμμηναρχής(ηλικία της πρώτης εμμήνου ρύσεως)
β)υψηλή χοληστερόλη στο αίμα
γ)καθυστερημένη εμμηνόπαυση
δ)υψηλή έκθεση σε γυναικείες ορμόνες

Η εμμηναρχή στην αγροτική Κίνα είναι αξιοσημείωτη. Ο μέσος όρος των 25 των γυναικών σε καθένα από τα 130 χωριά που ρωτήθηκαν, πότε είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση τους, ήταν 15-19 χρόνων, με μέσο όρο την ηλικία των 17 ετών. Ο μέσος όρος των ΗΠΑ είναι περίπου στην ηλικία των 11!
Οι γυναίκες που κάνουν μια διατροφή πλούσια σε τροφές ζωικής προέλευσης, με μειωμένη ποσότητα φυτικών και ακατέργαστων τροφών, φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα και στην εμμηνόπαυση αργότερα, επεκτείνοντας έτσι την αναπαραγωγική τους ζωή. Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα γυναικείων ορμονών καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους……….. τα οιστρογόνα συμμετέχουν άμεσα στη διαδικασία του καρκίνου.»
Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης»(και μάλιστα χωρίς σαλάτα λαχανικών. Η υπογράμμιση δική μου). Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε, αν είστε γυναίκα, ότι η κατανάλωση ζωικών τροφών, θα επέκτεινε την αναπαραγωγική σας ζωή κατά περίπου εννέα η δέκα χρόνια;
Φως-Αγάπη –Δύναμη
Νίκος Δαφόπουλος

ΠΗΓΗ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (The China Study)
Για την Ιπποκράτεια Διαβίωση
Νίκος Γ. Δαφόπουλος