Χρήστος Γκόκας: άμεσα ενέργειες για την προστασία της Δαφνωτής

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία της Τ.Κ. Δαφνωτής του Δήμου Αρταίων, μετά από τις κατολισθήσεις που παρουσιάστηκαν.
Ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν την Π.Ε. Άρτας το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις, υποχωρήσεις του οδικού δικτύου και σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Επίσης στο Δήμο Αρταίων και συγκεκριμένα στη Τ.Κ. Δαφνωτής έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση σε πρανές της περιοχής, όπου τμήμα του βουνού έχει καταλήξει στον ποταμό Άραχθο.

Επίσης επισημαίνει τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, για το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να προκύψει κίνδυνος ακόμα και για τα σπίτια της συγκεκριμένης περιοχής.
Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) έχει ήδη προβεί σε αυτοψία και συνεχίζει να παρακολουθεί το φαινόμενο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, έως ότου οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν να πραγματοποιήσει συνολικό έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή.
Επιπρόσθετα τονίζει την άμεση ανάγκη για εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών και στη συνέχεια την κατασκευή έργων προστασίας, στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή όπου είναι πιθανό να εμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα.

Ο κ. Γκόκας εκφράζοντας τη μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και λόγω του απρόβλεπτου της εξέλιξης του φαινομένου της κατολίσθησης, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν για την άμεση εκπόνηση των γεωτεχνικών μελετών και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, για το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης των μελετών και για την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες, αλλά και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν, στην περιοχή αυτή της Δαφνωτής