Χρήστος Γκόκας: Αναφορά για δομές φροντίδας σε άτομα με αναπηρία

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις συμπληρωματικές ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για τη λειτουργία των δομών που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα αναπηρίας, με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Συγκεκριμένα με βάση την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία έχουν ανακύψει μια σειρά προβλημάτων από τον συνδυασμό των υπ’ αριθμ.: Γ.Π./Δ12/32819/1018/10.09.2020 και την υπ’ αριθμ.: Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.05.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στη μετακίνηση των παιδιών, στην οικονομική ενίσχυση των δομών, αλλά και στο γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών αυτών δεν έχουν το δικαίωμα χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού.

Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι καθώς, ορθώς, έχει επιβληθεί η απαγόρευση προσέλευσης των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα στις δομές αυτές, κρίνεται αναγκαίο να δίνετε στους εργαζόμενους γονείς η δυνατότητα χρήσης άδειας ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών.

Παράλληλα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με σκοπό την άμεση επίλυση του προβλήματος, κατέθεσαν σχετική τροπολογία στο επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία πρότειναν οι εργαζόμενοι γονείς των οποίων το τέκνο τους (ανεξαρτήτως ηλικίας) είναι ΑΜΕΑ, και λόγω υποκείμενου νοσήματος απαγορεύεται να προσέλθει σε δομές ανοιχτής φροντίδας, να μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή της εργασίας τους.