Χρήστος Γκόκας: ανεξέλεγκτη η κυκλοφορία των ανεπιτήρητων στο Νομό Άρτας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
Συγκεκριμένα τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας, όπως και στο Νομό Άρτας, είναι πολλαπλά και έντονα. Υπάρχουν κίνδυνοι για πεζούς και οδηγούς, καθώς έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τις βραδινές ώρες.
Επίσης, ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι δημιουργούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και φθορές στις περιουσίες των πολιτών, καθώς κυκλοφορούν ανεπιτήρητα τόσο στα αγροκτήματα, όσο και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές της Άρτας αλλά και χωριά, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση γιατί το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η πρόσφατη προσπάθεια της Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος με τη ψήφιση του άρθρου 45 του Ν. 4673/2020 δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι Δήμοι δεν διαθέτουν κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως γινόταν παλαιότερα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν τις απαιτούμενες άδειες για τη χρήση αναισθητικών όπλων. Έτσι οι Δήμοι συνεχίζουν να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Ταυτόχρονα οι ζημιές στις καλλιέργειες και τα ατυχήματα στους δρόμους συνεχίζονται από τα ανεπιτήρητα ζώα και οι πολίτες ανησυχούν για τις περιουσίες τους, αλλά και για την ασφάλειά τους, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Ο κ. Γκόκας με σκοπό την εύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν για τις ενέργειές τους για το εν λόγω θέμα, αλλά και αν προτίθενται να τροποποιήσουν την ισχύουσα νομοθεσία, και να θεσπίσουν και νέες διατάξεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί από τους Δήμους.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Άρτας, «Οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην άσκηση της αρμοδιότητάς τους, αφού δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό με τις απαραίτητες άδειες για τη χρήση αναισθητικών όπλων. Παλαιότερα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήταν υπεύθυνες για την περισυλλογή των ζώων αυτών, καθώς οι υπάλληλοι κατείχαν άδειες χρήσης αναισθητικών όπλων από τις Αστυνομικές Αρχές και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Όμως με την ισχύουσα νομοθεσία υπεύθυνοι έχουν οριστεί πλέον οι Ο.Τ.Α., χωρίς βέβαια να έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση πληροί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της, αφού δεν διαθέτει κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων;
2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε την ισχύουσα νομοθεσία και να θεσπιστούν διατάξεις, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τους Δήμους;