Χρήστος Γκόκας: απογοήτευση πολλών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων από τη μη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την απογοήτευση πολλών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων από τη μη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς δεν πληρώθηκαν την έκτακτη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών με το 2% του τζίρου του 2021. Ενώ περίμεναν να λάβουν αυτή την ενίσχυση, έστω και μικρή, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους που ολοένα και αυξάνονται, δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λαθών και επιπόλαιων χειρισμών πολλοί δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι στην εν λόγω ενίσχυση δεν συμπεριλήφθησαν ΚΑΔ που αφορούν σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν και ζωοτροφές, αλλά και ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι που πληρώθηκαν, είχαν μειώσεις σε σχέση με τα χρήματα που περίμεναν, καθώς πιστώθηκαν 12 εκατ. λιγότερα από τα 50 εκατ. που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Παράλληλα τονίζουν, για ακόμα μία φορά, ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να τους αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και όχι με ανεπαρκή μέτρα, αλλά και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, χωρίς προχειρότητες και ενισχύσεις που αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνουν την ανάγκη όλων των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων να λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση, με το 2% του τζίρου, καθώς βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί, ώστε να πληρωθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που δεν έλαβαν αυτή την ενίσχυση.
Επίσης ζητούν να ενημερωθούν εάν ο κ. Υπουργός προτίθεται να εφαρμόσει τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για ενίσχυση ανά ζωική μονάδα και ποια συμπληρωματικά μέτρα θα λάβει για την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων.