Χρήστος Γκόκας: αποκλείονται οι εμπειροτέχνες από τη διεκδίκηση δημόσιων έργων

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, σχετικά με ζητήματα των εμπειροτεχνών εργολάβων δημοσίων έργων που χρήζουν άμεσης ρύθμισης.
Αρχικά αναφέρουν ότι με τον τελευταίο Νόμο, 4782/2021, τα όρια των απευθείας αναθέσεων, αυξήθηκαν μέχρι του ποσού των 60.000 € χωρίς Φ.Π.Α.. Όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το ανώτατο όριο ανάληψης εκτέλεσης έργου για τους εμπειροτέχνες εργολάβους, το οποίο ανέρχεται στις 53.000 € χωρίς Φ.Π.Α..

Έτσι με αυτή τη ρύθμιση αποκλείονται οι εμπειροτέχνες από τη διεκδίκηση δημόσιων έργων με απευθείας ανάθεση και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για την πρώτη κατηγορία των πτυχίων των εμπειροτεχνών που είναι 18.000 €, ενώ το ύψος της απευθείας ανάθεσης με κλήρωση ανέρχεται στις 20.000€.
Επίσης επισημαίνουν ότι αυτός ο αποκλεισμός καταδικάζει τον κλάδο των Εμπειροτεχνών σε μία περίοδο που τα έργα είναι ήδη περιορισμένα και για αρκετούς εργολάβους το εισόδημά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ανάληψη δημόσιων έργων.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατανοώντας ότι δεν είναι δυνατόν ένας ολόκληρος κλάδος να υφίσταται περιορισμό στο εύρος των εργασιών, λόγω νομοθετικών παραλείψεων και εκκρεμοτήτων, με κίνδυνο την οικονομική του επιβίωση, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να αυξήσουν τα οικονομικά όρια του προϋπολογισμού για την ανάληψη και εκτέλεση έργων από εμπειροτέχνες εργολάβους. Επίσης τους θέτουν ερωτήματα για το στάδιο που βρίσκεται το υπό επεξεργασία Π.Δ. για την κατάρτιση των Μητρώων και πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά και εάν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα συμβούλια των δημοσίων έργων να ζητούν τα ίδια δικαιολογητικά σε ολόκληρη τη χώρα για τη χορήγηση Βεβαιώσεων -Πτυχίων, τις αναβαθμίσεις και αναθεωρήσεις πτυχίων.

Έκδοση νέων ταυτοτήτων
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους συναδέλφους του Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Καμίνη και κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έκδοση νέων ταυτοτήτων για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό.

Με βάση πρόσφατη επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.) επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, που θα έχουν την ίδια ισχύ με τα Αστυνομικά Δελτία Ταυτότητας. Όμως αυτή η ολιγωρία ετών, υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, τους στρατιωτικούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να εκδίδουν διαβατήριο, επωμιζόμενοι ένα κόστος το οποίο θα μπορούσαν να το αποφύγουν και ενώ το θέμα αυτό θα μπορούσε ήδη να έχει ρυθμιστεί.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εύλογα ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει δρομολογηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός προμήθειας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς και πότε προβλέπει ότι το στρατιωτικό προσωπικό θα έχει στη διάθεσή του τα νέα δελτία ταυτότητας.