Χρήστος Γκόκας: γενικόλογες απαντήσεις από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας Χρήστος Γκόκας, στις 8-1-2021.
Στην ερώτησή του ο κ. Γκόκας είχε αναφέρει αναλυτικά τις εκτεταμένες ζημιές που είχαν υποστεί οι Δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων από τις έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις. Τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια πολιτών, αλλά και πλημμύρες σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμου, ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός, κ. Γ. Οικονόμου, σημειώνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ και μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα για καλυπτόμενες ζημιές από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοθύελλες, σε καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιών, έγιναν 10 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 250 δηλώσεις.
Επίσης οι ζημιές στις υποδομές των εγγειοβελτιωτικών έργων, δικαιοδοσίας του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, καλύπτονται, ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις, από την Περιφέρεια. Ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές ο κ. Υφυπουργός αναφέρει Δράσεις και Υπομέτρα, τα οποία έχουν λήξει από τον Απρίλιο και Οκτώβριο του 2020, στα οποία οι εν λόγω Δήμοι δεν είχαν υποβάλλει κάποια πρόταση, καθώς όπως είναι κατανοητό δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι κάποιους μήνες μετά θα είχαν έρθει αντιμέτωποι με την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών από έντονες βροχοπτώσεις.

Με τα ίδια γενικά στοιχεία απαντά και ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την απάντησή του, στην αναφορά του κ. Γκόκα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων μετά από τον πολλαπλασιασμό των ζημιών από τις σφοδρές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις.
Μετά τις απαντήσεις αυτές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και το Υπουργείο, πέρα από τα γενικά, να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και σε αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Δύο αναφορές για στρατιωτικούς
Επίσης ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μετά από επιστολές της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.) και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.) κατέθεσε. Η πρώτη απευθύνεται στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των στρατιωτικών από τη χρήση της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου. Ενώ, στη δεύτερη ο κ. Γκόκας απευθύνεται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών.
Ο κ. Γκόκας κρίνοντας ότι και οι δύο Ενώσεις στις επιστολές τους αναφέρονται σε πολύ σημαντικά θέματα και δίκαια αιτήματα, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να τα λάβουν υπόψη τους για να δοθεί άμεσα λύση και να τον ενημερώσουν για τις ενέργειές τους.