Με την πρόταση του Υπουργείου χάνεται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», επεσήμανε ότι η παρέμβαση που η Κυβέρνηση επιχειρεί στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας περισσότερο διευθετεί και δεν περιέχει μεταρρυθμίσεις ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία οργανώσεων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία του πρωτογενή τομέα ως πυλώνα για την αναπτυξιακή και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται σε ολοκληρωμένους σχεδιασμούς οργάνωσής του, στήριξής του με κίνητρα ισχυρά και με βασικό παράγοντα τον ίδιο τον αγρότη.
Αναφέρθηκε στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον 4384/2016, που δεν διευκόλυνε την αναπτυξιακή προοπτική των συνεταιρισμών ενώ ανέφερε ότι και με το παρόν Νομοσχέδιο η πολυνομία παραμένει, δυσχεραίνοντας κάθε μορφή ανάπτυξης και εξέλιξης των συνεταιριστικών οργανώσεων
Επίσης, επανέλαβε την πραγματική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα σήμερα, με τη πληθώρα ζητημάτων που έχουν προκύψει, όπως το εισόδημα που έχει συρρικνωθεί, με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων, ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, με μειώσεις σε επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Όπως και στις δυσκολίες στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και την αδυναμία ένταξης σε αναπτυξιακούς νόμους και σχέδια βελτίωσης, στην απώλεια αποζημιώσεων, επειδή δεν έχει προσαρμοστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα κλιματικών αλλαγών και νέων ασθενειών που προσβάλλουν καλλιέργειες ή ζώα.
Αναφέρθηκε στη μη σύνδεση των ενισχύσεων που δίνονται, σε σχέση με την πραγματική παραγωγή, στο ποσοστό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται εισοδήματα από όσους παράγουν και διαπίστωσε ότι υπάρχει απροθυμία για συμμετοχή σε οργανώσεις παραγωγών και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, και από νέους αγρότες, υπάρχουν μικροί κλήροι, και αυτό περιορίζει τις δυνατότητες για καλύτερα αποτελέσματα στις περισσότερες αγροτικές περιοχές.
Αναφερόμενος στο σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης τόνισε ότι δεν δίνεται απάντηση στο θέμα των κινήτρων για συμμετοχή σε οργανώσεις παραγωγών, ούτε μεγαλύτερες ενισχύσεις και φορολογικά κίνητρα για τα μέλη τους και επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστούν ορισμένα σημεία του Νομοσχεδίου που αφορούν: στον αριθμό των μελών των συνεταιρισμών , στο επίμαχο θέμα της παραχώρησης του 35% σε ιδιώτες επενδυτές, που η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής ρητά διαφώνησε με τη διάταξη αυτή ώστε να να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των συνεταιρισμών αφού ο χαρακτήρας του συνεταιρισμού ως προς την ιδιότητα -μέλους, τη συμμετοχή και την αντιπροσώπευση δεν ταιριάζει σε αυτό των διαφόρων εταιρικών σχημάτων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε “… Οι συνεταιρισμοί έχουν οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ως ενώσεις προσώπων-παραγωγών. Με την πρότασή σας χάνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας. Η οικονομική ενδυνάμωση μπορεί να τροφοδοτηθεί από προγραμματικές συμφωνίες με ιδιώτες ή με δυνατότητες εισφοράς κεφαλαίων μέσα από περισσότερες μερίδες συνεταιριζομένων που έχουν αυτή τη δυνατότητα…”
Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των αλιευτικών συνεταιρισμών που μισθώνουν ελληνικές λιμνοθάλασσες ,όπως και στην Άρτα, στον Αμβρακικό κόλπο και υπερασπίστηκε το αίτημά τους για ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας από τους άλλους συνεταιρισμούς, αφού αφορούν ντόπιους κατοίκους που μόνο από κοινού συνεταιριζόμενοι μπορούν να μισθώσουν αυτά τα δημόσια ιχθυοτροφεία.
Επιπλέον, επεσήμανε η τροπολογία που εισηγήθηκε ο κ. Υπουργός σχετικά με την αλληλέγγυο ευθύνη των μελών των συνεταιρισμών κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι υπήρξε χρόνιο και πάγιο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής η αποσύνδεση της ευθύνης με την ιδιότητα ενός προσώπου ως μέλους του ΔΣ ενός Συνεταιρισμού, που αποτέλεσε ένα ζήτημα που συνδέεται και με τους δισταγμούς που υπάρχουν για συμμετοχή στους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα σε θέσεις ευθύνης. Επιπλέον επεσήμανε ότι θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει πρόβλεψη για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα – προσωπικής- των εν ενεργεία στελεχών (όχι των ίδιων των συνεταιρισμών).
Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε για τη δημιουργία διακριτών κεντρικών ενώσεων εθνικής εμβέλειας για τα βασικά προϊόντα της χώρας (ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά προϊόντα, κρασί, σταφίδα κ.λπ.) με τη νομική προσωπικότητα του Συνεταιρισμού για την ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των κλάδων παραγωγής αυτών των σημαντικών προϊόντων για τη χώρα μας.