Χρήστος Γκόκας: ειδική αναφορά από το Βήμα της Βουλής για την Άρτα και τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με δύο ομιλίες του τόσο στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου όσο και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδότησεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, στην ανεπάρκεια των μέτρων που πάρθηκαν έως τώρα από την Κυβέρνηση, αλλά και στην έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από την Κυβέρνηση για την Ανάκαμψη της Οικονομίας και τη στήριξη της εργασίας.
Συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του ΠΔΕ, της ενεργοποίησης πόρων για την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη της ανάπτυξης, με τη διάθεση Εθνικών Πόρων και επιτάχυνση απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Επιπλέον, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έθεσε ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Όπως αν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν με ελάχιστα κριτήρια στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αν θα υπάρξει αύξηση στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ το οποίο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 2 δις, αν θα αυξηθεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου στα 3 δις που αποτελεί πάγια πρόταση του Κινήματος Αλλαγής .
Στη συνέχεια, στην Ολομέλεια και στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων, επανέλαβε ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και συνέχεια χρειάζονται συμπλήρωμα, αφού χαρακτηριστικά σημείωσε, περίπου 300.000 άνεργοι διαφόρων κατηγοριών δεν συμπεριλήφθησαν στα μέτρα αλλά και κατηγορίες όπως αυτές των αγροτών, καλλιεργητών , πτηνοτρόφων , κτηνοτρόφων , ιχθυοκαλλιεργητών δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές τους με τα μέχρι τώρα εξαγγελθέντα μέτρα.
Επιπλέον, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τόνισε ότι τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά, ενώ σημείωσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η ένταξη όλων των επιχειρήσεων, που έχουν αυτή την ανάγκη, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα ελάχιστα βασικά κριτήρια και κυρίως αυτό της βιωσιμότητας για να μην κλείσουν και για να διατηρήσουν την απασχόληση των εργαζομένων.
Επίσης, ειδική αναφορά έκανε από το Βήμα της Βουλής για την Άρτα και την συνάντηση του με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και την αμφιβολία τους για την εφαρμογή στην πράξη των μέτρων που ήδη εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση.
Τόνισε ότι κατέθεσε με Αναφορά του τις Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που είναι πολλές και ουσιαστικές αναφέροντας ορισμένες από αυτές στην ομιλία του και επεσήμανε ότι ειδικότερα για την Ήπειρο υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η θέσπιση μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, λόγω του υψηλού κόστους ανά χιλιόμετρο για τα διόδια (11 λεπτά), επιδότηση 50% στο ρεύμα ως ανταποδοτικό μέτρο για τα φράγματα Πουρναρίου και 12% της μισθολογικής δαπάνης, ως παραμεθόρια περιοχή.