Χρήστος Γκόκας: ερώτηση για αλλαγή ορίου μελών σύστασης δασικών συνεταιρισμών

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αλλαγή του ορίου των μελών σύστασης των δασικών συνεταιρισμών, καθώς ο ελάχιστος αριθμός μελών, που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι 21 και πλέον αποτελεί απαγορευτικό όριο για τη σύσταση συνεταιρισμού.
Επισημαίνουν, επίσης, την καθοριστική σημασία που επιτελεί η ύπαρξη των δασικών συνεταιρισμών στη διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας και στην οικονομική επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Τονίζουν δε, τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στις ορεινές περιοχές για να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 21 μέλη για τη σύσταση των δασικών συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που προϋπάρχουν όταν καταλήγουν να έχουν λιγότερα μέλη είναι αναγκασμένοι να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Τέλος κάνουν γνωστό, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη σύσταση είτε ομάδων παραγωγών, είτε αγροτικών συνεταιρισμών απαιτούνται, τουλάχιστον, 5 και 10 μέλη αντίστοιχα, καθιστώντας αναγκαία την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 4423/2016 για τον εξορθολογισμό της αδικίας απέναντι στους δασικούς συνεταιρισμούς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς
τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη
Θέμα: «Αλλαγή ορίου μελών σύστασης δασικών συνεταιρισμών»
Κύριε Υπουργέ,
Η σύσταση και λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών είναι καθοριστική για την ορθή διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας, την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών καθώς και την αποφυγή της ερήμωσης των ορεινών χωριών και κοινοτήτων της χώρας.
Με δεδομένη όμως την μείωση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, όπου κατά βάση βρίσκεται η πλειονότητα των δασών της χώρας καθίσταται όλο και δυσκολότερη η συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού των 21 μελών για να συσταθεί δασικός συνεταιρισμός όπως προβλέπει το άρθρο 3 παράγραφος 1 του νόμου 4423/2016. Επίσης υφιστάμενοι δασικοί συνεταιρισμοί δεν καλύπτουν σήμερα των ελάχιστο αριθμό των 21 μελών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη διακοπή της δραστηριότητας τους.

Το όριο των 21 μελών δεν ισχύει όμως για άλλες ομαδικές και συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών. Και συγκεκριμένα για τις Ομάδες Παραγωγών προβλέπεται ελάχιστο όριο των 5 μελών ενώ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τα 10 μέλη που καλύπτει τις περιπτώσεις των ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Η εναρμόνιση κρίνεται αναγκαία για την διευκόλυνση της λειτουργίας και των δασικών συνεταιρισμών.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,
Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 4423/2016 ώστε να διευκολυνθεί η δυνατότητα σύστασης των δασικών συνεταιρισμών στις ορεινές, μικρές σε πληθυσμό περιοχές της χώρας, δεδομένων του καίριου ρόλου και σημασίας τους;