Χρήστος Γκόκας: ερώτηση για συνταγογράφηση του test για covid-19 από παιδιάτρους

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για το αίτημα των παιδιάτρων να υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης του test για covid-19.

Αρχικά επισημαίνουν ότι οι ελληνικές οικογένειες των μαθητών, κατά τη περίοδο της πανδημίας, έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμα δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, όπως είναι το κόστος του test για τον covid-19. Επωμίζονται αυτό το κόστος, είτε έχει νοσήσει το παιδί από κορωνοϊό, είτε έχει ένα απλό κρυολόγημα διότι αν εμφανίσει πυρετό, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία ή γαστρεντερικά συμπτώματα θεωρείται ύποπτο κρούσμα και χρειάζεται βεβαίωση από τον παιδίατρο για να επιστρέψει στο σχολειό. Ο παιδίατρος με τη σειρά του, αν και το παιδί μπορεί να έχει κάποια ίωση, για να δώσει την κατάλληλη βεβαίωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα από το αντίστοιχο test. Αυτή η διαδικασία πολλαπλασιάζεται για κάθε παιδί της οικογένειας και για κάθε φορά που θα νοσήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η άποψη, όπως αναφέρουν, να απευθύνονται οι γονείς στις δημόσιες δομές για δωρεάν test ελλοχεύει τον κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό μετά από την πολύωρη αναμονή με μεγάλο αριθμό πολιτών που θεωρούνται πιθανά κρούσματα. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούν test μόνο σε όσους θεωρούνται ότι ήρθαν σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα και όχι σε άλλες περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με την εμφάνιση κάποιου θετικού κρούσματος στο σχολείο, τα άτομα που αποτελούν τις στενές επαφές του απομακρύνονται από το σχολείο για 14 ημέρες, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να γίνει εργαστηριακός έλεγχος όπως πιστεύουν οι παιδίατροι ότι είναι απαραίτητο, καθώς όπως είναι γνωστό οι περισσότερες περιπτώσεις των παιδιών είναι ασυμπτωματικές.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την ένταξη του τεστ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις Βεβαιώσεις Υγείας των παιδιάτρων. Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για το αν θα επιβληθεί να πραγματοποιείται μοριακό test όλων των στενών επαφών των παιδιών με την εμφάνιση θετικού κρούσματος, για τα εξ αποστάσεως μαθήματα, για την ένταξη των παιδιάτρων στις Επιτροπές και Κέντρα λήψης αποφάσεων και αν θα υπάρχουν δομές για ελεύθερα covid test.