Χρήστος Γκόκας: ερώτηση για την ταλαιπωρία στις καταχωρήσεις ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων του εξωτερικού

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Έλληνες του εξωτερικού για τις καταχωρήσεις ληξιαρχικών πράξεων.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις καταχωρήσεις και διορθώσεις όλων των ληξιαρχικών πράξεων, γεννήσεων, γάμων, θανάτων κ.α., οι οποίες πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και αφορούν Έλληνες πολίτες που διαμένουν εκεί.

Το Τμήμα αυτό, λόγω της υποστελέχωσής του, αδυνατεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις των 5.000.000 Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι για το μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως, που βρίσκονται στη χώρα μας, ταλαιπώρουνται για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, καθώς απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ή πληρεξούσιου δικηγόρου. Βέβαια οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν στην περίπτωση που οι υπάλληλοι του Ειδικού Ληξιαρχείου είχαν πρόσβαση στα δημοτολόγια, κάτι που δεν συμβαίνει, συντηρώντας τη γραφειοκρατία.
Επιπλέον σημειώνουν ότι από την έναρξη της πανδημίας έγιναν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Ειδικού Ληξιαρχείου, με τις οποίες πλέον δέχεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού τους πολίτες, ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά σειρά προτεραιότητας από διαφορετικό τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας, παρά τις όποιες καθυστερήσεις…. Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές του Ν. 4674/2020, προκειμένου παράλληλα τόσο το Ειδικό Ληξιαρχείο όσο και τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία να εξυπηρετούν τους Έλληνες του εξωτερικού. Επίσης ζητούν απαντήσεις για τους λόγους που απαξίωσαν το τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου αντί να το ενισχύσουν με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, εάν προτίθενται να ενισχύσουν τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία και τέλος εάν θα προχωρήσουν στη διασύνδεση του Ειδικού Ληξιαρχείο με τα δημοτολόγια και εάν το τμήμα αυτό θα περάσει στην ψηφιακή εποχή.