Χρήστος Γκόκας: ερώτηση για τον αγροδιατροφικό τομέα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν δύο Ερωτήσεις με παράλληλο αίτημα την κατάθεση των σχετικών εγγράφων. Η πρώτη σχετικά με τα άμεσα προβλήματα που αφορούν στον αγροδιατροφικό τομέα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για τη δυνατότητα της χρήσης των επιλέξιμων βοσκοτόπων και στις ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους. Η δεύτερη σχετικά με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα για τους νέους παραγωγούς, και την αδυναμία εύρεσης διαθέσιμης γης για να ξεκινήσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη ερώτηση αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ με ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς από ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνουν, μετά την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1703/2013 από τον κανονισμό 2393/2017- OMNIBUS αλλά και μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις που αποτελούν δικαίωση για τη χώρα μας σχετικά με τον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων με ξυλώδη βλάστηση, έπρεπε να ενσωματωθούν άμεσα και αυτόματα 9,6 εκ εκτάσεις στρεμμάτων βοσκοτόπων που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να υπάρξει πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί από το 2015 και μετά.

Επιπλέον, τονίζουν ότι αυτή η ενέργεια δεν έγινε ούτε το 2018 και το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ούτε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, γεγονός που αποτελεί σημαντική παράλειψη και υπογραμμίζουν ότι τα ίδια μειωμένα στοιχεία για τους βοσκοτόπους φαίνεται ότι έχουν λάβει υπόψη και οι μελέτες που ετοιμάζονται για λογαριασμό του ΥΠΑΑΤ στην πρόταση της Ελλάδας για το Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ 2021-2027.
Με τη δεύτερη ερώτηση αναφέρουν ότι στους νέους παραγωγούς επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετέπειτα, καθώς οι νέοι παραγωγοί δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη γη έστω και λίγων στρεμμάτων για να ξεκινήσουν την γεωργική δραστηριότητά τους.

Επίσης, σημειώνουν ότι οι αδυναμίες στα κριτήρια κατανομής καθιστούν την διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευάλωτη σε κάθε επιτήδειο που μεταχειρίζεται μεθοδεύσεις, με ποιο συχνή μεθόδευση την ενοικίαση εκτάσεων που φέρονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι χωρίς μάλιστα ζώα και καμία παραγωγική δραστηριότητα, αφαιρώντας ενισχύσεις από τους παραγωγικούς παραγωγούς.

Τέλος, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούν στοιχεία για τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ανά περιφέρεια για τα έτη 2018-2020 και τη νέα κατανομή με τα επί πλέον 9,6 εκατ. στρέμματα, για την ενσωμάτωσή τους στον χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη χρήση ή όχι των επικαιροποιημένων στοιχείων, για τον αριθμό των στρεμμάτων και για το στάδιο που βρίσκονται οι μελέτες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανά περιφέρεια.