Χρήστος Γκόκας: ερώτηση σχετικά με τον οδικό τουρισμό

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Τουρισμού, σχετικά με τον οδικό τουρισμό και τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας.

Αναλυτικά αναφέρουν ότι εξαιτίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο οδικός τουρισμός είναι υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ιδιαίτερα για τη Β. Ελλάδα που αποτελεί και τον βασικό τροφοδότη των επιχειρήσεων.
Επίσης επισημαίνουν ότι παρόλο που από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν συμπληρώνουμε, σε λίγες μέρες, ένα μήνα, ελάχιστοι μεθοριακοί σταθμοί είναι ανοιχτοί. Συγκεκριμένα μόνο ο Προμαχώνας στο Νομό Σερρών λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ενώ οι Εύζωνοι στο Νομό Κιλκίς έχουν ωράριο 7 με 11 το βράδυ, περιορισμένο ωράριο λειτουργίας έχει το πέρασμα της Νυμφαίας, αλλά και τα περάσματα Κακκαβιά και Κρυσταλλοπηγή, τα οποία έχουν περιορισμό και στα άτομα. Όσο για τις συνοριακές διαβάσεις Δοϊράνη και Νίκη παραμένουν κλειστές, αλλά και το Ορμένιο και η Εξοχή που είναι κλειστά για τους τουρίστες.

Επιπλέον τονίζουν ότι ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καθυστερήσεων, κυρίως στις συνοριακές διελεύσεις των Ευζώνων και του Προμαχώνα, λόγω του ελέγχου των απαραίτητων υγειονομικών στοιχείων, αλλά, για να αποφευχθούν τα περυσινά γεγονότα με μποτιλιαρίσματα και περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, θα έπρεπε ήδη η Κυβέρνηση να έχει προμηθεύσει τις Υπηρεσίες με το κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και όχι να περιορίζεται σε συζητήσεις.
Επιπρόσθετα σημειώνουν την άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στα χερσαία σύνορα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν διαθέτουν ΑΤΜ ή ανταλλακτήριο χρημάτων, σύγχρονους χώρους ανάπαυλας των ταξιδιωτών, αλλά και τουαλέτες.
Παράλληλα δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η ενίσχυση των εν λόγω Υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό αποτελεί καίριο θέμα για την ομαλή διεξαγωγή των ελέγχων και τη διαχείριση της όλης διαδικασίας.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν στους αρμόδιους Υπουργούς ερωτήματα όσον αφορά στο σχεδιασμό για τη λειτουργία τον συνοριακών σταθμών, αλλά και για την ενίσχυσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό, όπως οι σαρωτές σύγχρονης τεχνολογίας. Τέλος ρωτούν για την ένταξη του τεστ αναπνοής στη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου, για την αντιμετώπιση της υποχρεωτικής διεξαγωγής PCR test για τα παιδιά άνω των 6 ετών, ενώ πέρυσι ίσχυε για τα παιδιά άνω των 12, αυξάνοντας αμέσως το κόστος για μια οικογένεια και επίσης ρωτούν εάν θα ενταχθούν έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των σταθμών στα χερσαία σύνορα στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.