Χρήστος Γκόκας: η ακρίβεια επηρεάζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, σχετικά με το «κύμα» ακρίβειας που επηρεάζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού.
Αναλυτικότερα αναφέρουν ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους προκαλεί ανατιμήσεις στα είδη και προϊόντα που προμηθεύονται οι Υπηρεσίες των ΟΤΑ για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ήδη από το Δεκέμβριο του 2021, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους για τις επικείμενες επιβαρύνσεις των Δήμων, οι οποίες αυξάνονται επιπλέον με τις νέες ανατιμήσεις.
Παράλληλα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., βάσει στοιχείων από Δήμους και ΔΕΥΑ επισημάνουν τις αυξήσεις των τιμολογίων με ποσοστά που κυμαίνονται από 90 έως 120%. Επίσης αυξάνονται και οι δαπάνες που προορίζονται για τα σχολεία από τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, και τις επιπλέον ώρες λειτουργίας που απαιτούνται, λόγω λειτουργίας με ανοικτά παράθυρα.

Επιπρόσθετα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι το σύνολο των αυξήσεων αυτών θα μετακυλισθεί στους δημότες, μέσω των δημοτικών τελών. Ενώ, η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο στους 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες, αλλά και στο σύνολο των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων των ΟΤΑ.
Επίσης σημειώνουν ότι και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) έχει προβεί σε αντίστοιχες ανακοινώσεις και επισημάνσεις, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.
Ωστόσο αναφέρουν ότι παρόλο που οι Δήμοι τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας έχουν μειώσεις των ιδίων εσόδων τους και επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 οι «Μεταβιβάσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών» για τις «Δαπάνες Covid-19 σε ΟΤΑ Α΄ βαθμού» είναι μηδενικές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδιαφορία της Πολιτείας.
Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για το λόγο, για τον οποίο δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ερωτούν επίσης τους Υπουργούς, τι σκοπεύουν να πράξουν για την οικονομική επιβίωση των Δήμων, των Περιφερειών, και των Νομικών τους Προσώπων.