«Η δυνατότητα να συζητηθεί ξανά η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ» ως μια μικρή σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, ανοιχτή σε όλους, που θα δέχεται ξένους και ντόπιους επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη συνολικά για την Άρτα, δηλαδή μια λύση βιώσιμη στο χρόνο, πάντα υπάρχει….. Η ίδια η κα Υπουργός πριν καιρό με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μικρή ή καθόλου συμμετοχή και αυτό είναι θέμα του Δήμου Αρταίων και της τοπικής κοινωνίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Χρήστος Γκόκας.
Στην ανακοίνωση του κ. Γκόκα, αναφέρει τα εξής: «Αυτές τις μέρες γίνονται πολλές συζητήσεις για το «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Στη συνεδρίαση αυτή δεν είχα προσκληθεί, ούτε είχα ενημερωθεί για τη σύγκλησή της. Έτσι δεν είχα καμία συμμετοχή. Η συζήτηση δε και η απόφαση του ΚΑΣ αφορούσε στο συγκεκριμένο θέμα της γνωμοδότησης επί προτάσεων για αρχιτεκτονικές μελέτες, με βάση την προηγούμενη απόφαση το 2016 για την λειτουργία του κτιρίου «ΞΕΝΙΑ» ως Πολιτιστικού Χώρου με διάφορες δραστηριότητες.
Επίσης, είναι γνωστό ότι μετά από ερώτησή μου για την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, με επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ, η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, αναφέρεται στην απόφαση του 2016 και το σκεπτικό της.
Το θέμα όμως της χρήσης εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία, και αυτό στα πλαίσια ενός πολιτισμένου διαλόγου πρέπει να είναι σεβαστό.
Ο προβληματισμός αφορά στις πραγματικές ανάγκες της πόλης της Άρτας για χώρους όπως αυτοί σχεδιάζονται, αλλά και στην αξιοποίησή τους και συντήρησή τους.
Εξ’ άλλου υπάρχουν ήδη αντίστοιχοι χώροι, αλλά και άλλα κτίρια που ήδη δρομολογούνται για παρόμοιες χρήσεις, ως χώροι τέχνης, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι γνωστά σε όλους.
Δεν θεωρώ ότι η χρηματοδότηση πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές άλλες ανάγκες που θα μπορούσε αυτή να καλύψει για την Άρτα.
Η δυνατότητα να συζητηθεί ξανά η λειτουργία του «ΞΕΝΙΑ» ως μια μικρή σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, ανοιχτή σε όλους, που θα δέχεται ξένους και ντόπιους επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη συνολικά για την Άρτα, δηλαδή μια λύση βιώσιμη στο χρόνο, πάντα υπάρχει.
Δεν αποκλείεται και από την έγγραφη απάντηση της κας Μενδώνη, ούτε μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό έγινε και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι φορείς επανήλθαν και το ΚΑΣ, με τη σημερινή του σύνθεση, σε αρκετές από αυτές πήρε διαφορετικές αποφάσεις, όπως στις περιπτώσεις Ελληνικού, Κασσιόπης Κέρκυρας και Αφάντου Ρόδου.
Η ίδια η κα Υπουργός πριν καιρό με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το «ΞΕΝΙΑ» Άρτας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει μικρή ή καθόλου συμμετοχή και αυτό είναι θέμα του Δήμου Αρταίων και της τοπικής κοινωνίας.
Η τοπική κοινωνία εφ’ όσον επιθυμεί αυτή τη λύση μπορεί να το εκφράσει. Η λύση αυτή, της επαναλειτουργίας του «ΞΕΝΙΑ» ως ξενοδοχείο, παράλληλα με τη λειτουργία χώρων αναψυχής, και άλλων, κοινωνικών κ.λπ. εκδηλώσεων, θεωρώ ότι θα δώσει ζωή στον ευρύτερο χώρο του μνημείου του Κάστρου, είναι μια βιώσιμη λύση και θα στηρίζει την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Μπορεί έτσι να αποτελέσει μια ελκυστική επιλογή για τους ξένους επισκέπτες και σημείο αναφοράς γα όλους μας.
Ομιλία στη Βουλή
Εν τω μεταξύ, ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης επεσήμανε ότι νέα καθημερινά αδιέξοδα δημιουργούνται για επαγγελματίες, για αυταπασχολουμένους, για τους αγρότες, για τις επιχειρήσεις, τα κλειστά μαγαζιά και την εστίαση και ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενώ πάντα υπάρχουν τα κρίσιμα Εθνικά μέτωπα, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Τουρκία, που απαιτούν εθνική συνεννόηση και ενότητα.
Σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι ρυθμίζει θέματα της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον έλεγχο εποπτείας και λειτουργίας της Αγοράς. Όμως, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρχει αγορά. Με επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες, αλλά και τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, με αγορά αλλά και παραγωγή για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και καταναλωτές.
Επίσης αναφέρθηκε το θέμα των πλανόδιων εμπόρων με Πανελλαδικές άδειες, οι οποίοι κυκλοφορούν παντού και ανταγωνίζονται επαγγελματίες απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών. Ζήτησε ρύθμιση του θέματος για τις περιοχές που τοπικά δραστηριοποιούνται επαγγελματίες
Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στα αιτήματα και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας, για την στήριξη των επιχειρήσεων, για τα οποία κατέθεσε σχετική Αναφορά. Σχετικά με το πρόγραμμα των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι, αποκλείονται όλες οι μικρές επιχειρήσεις και απαιτείται αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα αυτό. Σημείωσε δε, ότι είναι θετικό, όπως συνέβη και με στην Περιφέρεια Ηπείρου, να υπάρχει αύξηση του Προϋπολογισμού, όμως και πάλι τόνισε, ότι ναι μεν θα μπουν περισσότεροι, αλλά οι πολλοί θα είναι εκτός. Ενώ πρότεινε να δοθεί ως βάση εξίσου σε όλους ένα ποσό ενίσχυσης.
Αναφέρθηκε τέλος στις κατατεθείσες Τροπολογίες στο Νομοσχέδιο αυτό, και μεταξύ άλλων πρότεινε τη συμπλήρωση της τροπολογίας για αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων όπου ζήτησε να συμπεριληφθεί και η αναστολή της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για επαγγελματίες πληττόμενων κλάδων για τα φορτηγά, τα λεωφορεία, τα τουριστικά λεωφορεία αλλά και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.