Χρήστος Γκόκας: η κυβέρνηση για τις κλημεντίνες, δίνει ένα φιλοδώρημα 70 ευρώ το στρέμμα

Ο Βουλευτής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Η έλλειψη σχεδίου, λανθασμένες πολιτικές και ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του», τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο πλέον ευάλωτος, καθώς επηρεάζεται από κάθε μορφής κρίση (οικονομική, υγειονομική, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, αλλά και κρίσεις από τις διεθνείς εξελίξεις).
Κατά την πρωτολογία του επεσήμανε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την εμφάνιση νέων ασθενειών.

Αποτυπώνοντας την επικαιρότητα για αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι βρίσκονται σε απόγνωση που, πέραν των άλλων, οφείλεται στην ολιγωρία, την αδράνεια, την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και τους ανεπαρκείς χειρισμούς της Κυβέρνησης και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι “… Βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχει θέμα επιβίωσης. Το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τον διπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό των τιμών σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αλλά και σε σπόρους, αγροεφόδια, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου ενεργοβόρες επιχειρήσεις έχουν πραγματικά αύξηση λογαριασμών από 200% έως 400%. Λογαριασμός 4.000 ευρώ έχει φτάσει πλέον στις 13.000 και 14.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών. Σε πολλά προϊόντα, παραδείγματος χάρη στα πορτοκάλια, οι τιμές είναι είτε εξευτελιστικές είτε μένουν αδιάθετα…..”
Επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι, η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες και άλλες δραστηριότητες.

Συνεχίζοντας, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό διαπίστωσε ότι από τα 42 δισ. των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στον πρωτογενή τομέα, που αντιστοιχεί στο 10% των οικονομικών δραστηριοτήτων, εξαγγέλθηκαν μόνο 670 εκατ. ευρώ και μαζί με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης προστέθηκαν άλλα 175 εκατ. για τις φυσικές καταστροφές, τα οποία δίνονται συνήθως κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ…. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και να προωθηθούν οι ΑΠΕ, όπως το αναξιοποίητο γεωθερμικό πεδίο στην Άρτα, καθώς επίσης και προγράμματα για εγγειοβελτιωτικά έργα ή συστήματα πρόληψης και προστασίας, όπως η αντιχαλαζική προστασία, για τα οποία η Κυβέρνηση δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ο κ. Γκόκας στη δευτερολογία του τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, όπως φαίνεται από τις εξαγγελίες της, καθώς και κάποια μέτρα από αυτά έχουν εξαγγελθεί ήδη τρεις φορές. Ενώ οι αναφορές για μειώσεις του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές είναι ελάχιστες, γιατί τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 200% και οι ζωοτροφές σχεδόν διπλασιάστηκαν… Καταλήγοντας επεσήμανε ότι οι παραγωγοί της Άρτας βρίσκονται “… στη δεύτερη χρονιά με προβλήματα σοβαρά για το εισόδημα και οι ενισχύσεις για κάλυψη απωλειών εισοδήματος είναι ελάχιστες, ούτε στο 10% της πραγματικής και τεκμηριωμένης απώλειας, με ελάχιστα, μηδαμινά ποσά, 30 ή 40 ευρώ το στρέμμα για ελιές, και όχι σε όλες τις ποικιλίες, και από τα εσπεριδοειδή μόνο για τις κλημεντίνες, ένα φιλοδώρημα 70 ευρώ το στρέμμα, όταν υπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος στα 450 ευρώ το στρέμμα.

Και για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή -πορτοκάλια, μανταρίνια άλλες ποικιλίες, λεμόνια κ.λπ.- τίποτα.
Οι πτηνοτρόφοι έχουν πάρει μηδέν ενισχύσεις. Ορισμένοι χοιροτρόφοι έμειναν εκτός για εντελώς γραφειοκρατικούς λόγους. Στους κτηνοτρόφους, που επίσης δεν πήραν ενισχύσεις, σχετικά με την απώλεια εισοδήματος, η τιμή του γάλακτος -τα είπαμε- δεν καλύπτει με τίποτα την αύξηση του κόστους παραγωγής.”
Κλείνοντας τη δευτερολογία του σημείωσε ότι παρά την Τροπολογία που ψηφίσθηκε το Καλοκαίρι για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, δίνοντας τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης, λόγω των παγετών της Άνοιξης, όπως και στην περίπτωση της Άρτας όπου ο παγετός της Άνοιξης προκάλεσε ακαρπία 100% στην ελιά και περίπου 50% στα εσπεριδοειδή, δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμία Υπουργική Απόφαση για τα συγκεκριμένα είδη και την περιοχή της Άρτας. Το ίδιο συμβαίνει και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, παρόλο που στην Άρτα υπάρχουν γερασμένα ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή που πρέπει να αντικατασταθούν με νέες ποικιλίες.