Χρήστος Γκόκας: Κυβέρνησης της ΝΔ νομιμοποιεί το Νόμο Κατρούγκαλου

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ««Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» τόνισε την έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να πείσει ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί μια σοβαρή μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τον προηγούμενο Νόμο Κατρούγκαλου, προωθώντας προσαρμογές που εξακολουθούν να είναι σε βάρος των δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων και καθιερώνεται πλέον ως Νόμος Κατρούγκαλου- Βρούτση.

Επεσήμανε ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου όμως με το παρόν σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση δεν μεταρρυθμίζει , δεν διαφοροποιεί, δεν εκσυγχρονίζει τον Νόμο Κατρούγκαλου, πολύ περισσότερο δεν τον καταργεί, απλά τον μερεμετίζει, στην ουσία τακτοποιεί προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, αφού με τον ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις νέες συντάξεις ήταν δραματικές και οδήγησαν σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβίαζε κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Ν. 4387/2016 θα έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, δεν εγγυάται το μέλλον της νέας γενιάς. Προέκυψε χωρίς διάλογο, και χωρίς σύνδεση με την ανάπτυξη, με ένα σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και χωρίς πόρους που διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και το μέλλον του συστήματος.

Ανάπτυξη ακόμα δεν βλέπουμε και η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ ούτε για το δημογραφικό υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου υπονομεύουν το Δημόσιο σύστημα ασφάλισης, υποχωρούν τα διανεμητικά στοιχεία έναντι των κεφαλαιοποιητικών σε βάρος του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και αλληλεγγύης.
Στο αντίποδα ανέφερε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως: την δημιουργία του ΕΟΠΠΥ το 2011, με το διαχωρισμό των κλάδων σύνταξης από τους κλάδους υγείας,το ΕΚΑΣ 1996 που εξασφάλισε αξιοπρεπές εισόδημα για 450.000 συνταξιούχους και που καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΚΕΠΑ το 2011, για ενιαία υγειονομική κρίση για τον βαθμό αναπηρίας
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι ο νέος εθνικός φορέας, «e-Ε.Φ.Κ.Α.», θα αποτελεί πλέον τον ένα και μοναδικό́ Ασφαλιστικό́ Οργανισμό́ και ότι θα ενοποιηθεί ο ΕΦΚΑ με το ΕΤ.Ε.Α.Ε.Π. από 1.3.2020. Μια ενσωμάτωση όμως, που ανοίγει το δρόμο αφενός για την απορρόφηση – κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και την κατάργηση του Κλάδου του εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.

Επιπλέον, τόνισε ότι διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων κυρίως του ιδιωτικού τομέα.
Ενώ σχετικά με τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν κάνουν λόγο για τις μειώσεις που είχε και θα είχε έως το 2040 ο Νόμος Κατρούγκαλου, ούτε για την εξαφάνιση στην ουσία των επικουρικών συντάξεων που υπήρξε με τον ίδιο Νόμο.Και με τους δύο νόμους οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλότερες από το Νόμο του ΠΑΣΟΚ Ν. 3863/2010.
Παράλληλα επεσήμανε ότι : “….Ο προηγούμενος Νόμος είχε μετατρέψει τις ασφαλιστικές εισφορές σε ένα ακόμη δυσβάσταχτο φόρο επί του εισοδήματος. Οι μη μισθωτοί κατέβαλαν συνολικά για φόρο, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος το 75% του εισοδήματος.

Έτσι η μικρομεσαία τάξη, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αγρότες κυριολεκτικά φτωχοποιήθηκαν. Η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι αναγκαία αλλαγή,το προηγούμενο καθεστώς οδήγησε σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Δεν πρέπει όμως να δημιουργεί νέες στρεβλώσεις και παραδοξότητες σε σχέση με τις εισφορές των μισθωτών.
Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κατώτερη κατηγορία εισφορών για τους μισθωτούς και τους αγρότες αυξάνεται κατά περίπου 20%..”

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δεχτεί η Κυβέρνηση της ΝΔ την τροπολογία που η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε με την οποία μεταξύ άλλων προτείνει:
-Την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης, αρχίζοντας από το 2020 σε όλους
-Την κατάργηση του άρθρου 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης.

-Την θεσμοθέτηση Νέου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο, τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης,την συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, την κατάργηση της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και άλλες διατάξεις για να αρθούν αδικίες και ανισότητες. Για αύξηση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, για την πραγματική ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.