Χρήστος Γκόκας: «Παραποιημένη η εικόνα της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2022»

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την παραποιημένη εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2022. Συγκριμένα αναφέρουν ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το Μάρτιο του 2020 είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, με την προϋπόθεση να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της κάθε χώρας. Ακόμα, παρόλο που η Κυβέρνηση καθυστερημένα θεσμοθέτησε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από πόρους του ΑΕΠ, η ανταποδοτικότητά τους ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη 19η θέση από τα 27 κράτη-μέλη, βάσει των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης του Α’ τετραμήνου οδήγησε σε έλλειμμα ύψους 2.053 εκ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα σε πλεόνασμα ύψους 300 εκ. ευρώ. Όσον αφορά στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες και ο Τακτικός Προϋπολογισμός αποκλίνει από το στόχο κατά 1.448 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 458 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 555 εκ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2022, φτάνοντας τα 1.856 εκ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2022, ενώ οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 544 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο.
Επίσης οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με δεδομένο ότι τα στοιχεία για το Α’ τετράμηνο του 2022 έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιτυχημένης έως τώρα οικονομικής διαχείρισης/πορείας και «επιτυχημένης» εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, απευθύνουν ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό, για τις δαπάνες των οποίων ετεροχρονίστηκε η πληρωμή τους, Για ποιο λόγο και πότε θα πληρωθούν, Για τις προθέσεις του σχετικά με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρων προς τους συνεπείς φορολογούμενους που τις δικαιούνται.