Χρήστος Γκόκας προς τη κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Πολύ σημαντικές οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε στις 16-11-2020 αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα, μετά από την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκόκας τονίζει ότι από την έναρξη της πανδημίας ένας από τους πλέον πληττόμενους κλάδους είναι αυτός των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει και στη σχετική επιστολή του το Επιμελητήριο Άρτας, που καταθέτει σειρά προτάσεων για την αποφυγή της διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της απώλειας θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα αναφέρει ορισμένες από τις βασικές προτάσεις που έχουν σχέση με το πάγωμα των πληρωμών για τις υποχρεώσεις τους προς τις ΔΕΚΟ, Δήμους κ.λπ. για ένα εξάμηνο, την απαλλαγή των φορολογικών –ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο τρίμηνο ή επιδότηση αυτών κατά 100% για ένα εξάμηνο, την παράταση πληρωμής των επιταγών με μεταφορά της αποπληρωμής τους άτοκα για ένα έτος εντός του 2021 και όχι απλώς την παράτασή τους.
Επιπρόσθετα επισημαίνει τις προτάσεις για την αναστολή πληρωμής των δανείων, την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, την επιδότηση τουλάχιστον 12 μηνών για τη διατήρηση του προσωπικού, την ενεργοποίηση του προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κ.λπ..

Τέλος καλεί τους κ. Υπουργούς να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και μα μην χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:
Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτω την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας με αριθμ. πρωτ. 1039/12-11-2020, η οποία σας έχει ήδη κοινοποιηθεί, σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για τις επιχειρήσεις.
Ένας από τους πλέον πληττόμενους κλάδους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι αυτός των επιχειρήσεων. Η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι επιβεβλημένη για να υπάρχει, έστω και κάποια ελπίδα από τους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την επιχείρησή τους.

Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες από τις πολύ σημαντικές προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας που έχουν σχέση με το πάγωμα των πληρωμών για τις υποχρεώσεις τους προς ΔΕΚΟ, Δήμους κ.λπ. για ένα εξάμηνο, την απαλλαγή των φορολογικών-ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο τρίμηνο ή επιδότηση αυτών κατά 100% για ένα εξάμηνο, την παράταση πληρωμής των επιταγών με μεταφορά της αποπληρωμής τους άτοκα για ένα έτος εντός του 2021 και όχι μόνο την παράτασή τους, την αναστολή πληρωμής των δανείων, την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» για να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, την επιδότηση τουλάχιστον 12 μηνών για τη διατήρηση του προσωπικού, την ενεργοποίηση του προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κ.λπ..

Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη σας τα αναφερόμενα ζητήματα και προτάσεις στη συνημμένη επιστολή και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.