Χρήστος Γκόκας: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιδότηση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ;

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν και νέα ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να ληφθούν για τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ.
Αρχικά αναφέρουν ότι παρόλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας, ο κλάδος αντιμετωπίζει και χρόνια προβλήματα, ειδικά στην Περιφέρεια, και η Πολιτεία αδιαφορεί. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ επιτελούν κοινωνικό έργο, καθώς καλούνται πολλές φορές να μεταφέρουν ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Επιπλέον τονίζουν ότι, παρά τις εκκλήσεις για στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου, εξαιρέθηκαν από την Κυβέρνηση από την ενίσχυση ειδικού σκοπού που έχει θεσμοθετηθεί για τις επιβατικές μεταφορές και αφορά Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ, Τουριστικά και ΕΡΓΟΣΕ και αντ’ αυτού εντάχθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμμετέχουν λόγω των προϋποθέσεων ένταξης.
Παράλληλα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες με τους αυστηρούς περιορισμούς, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα.

Τους ρωτούν εάν είναι στις προθέσεις τους να επιδοτήσουν τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ για τις κενές θέσεις, λόγω του περιορισμού του ανώτατου αριθμού επιβατών για υγειονομικούς λόγους, αλλά και για τα σχολικά δρομολόγια μεταφοράς μαθητών που δεν εκτελέστηκαν χωρίς κάποια δική τους υπαιτιότητα. Επιπλέον στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του στόλου θέτουν ερωτήσεις για τις προθέσεις των αρμοδίων όσον αφορά στην ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, στην επιδότηση καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως καυσίμου, στην παράταση του ορίου ηλικίας των ήδη κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2022 και στην αύξηση της επιδότησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τέλος, απευθύνουν ερωτήματα προς τους κ.κ. Υπουργούς για την επιδότηση των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, ώστε να προσαρμοστούν στην νέα τεχνολογία, καθώς και για τους απαιτούμενους ελέγχους που σχετίζεται με τα εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ. με οδηγό, για τη διαφύλαξη του μεταφορικού έργου του κλάδου.