Χρήστος Γκόκας: τελευταία πραγματική μεταρρύθμιση για την Παιδεία ήταν της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», τόνισε ότι οι εκάστοτε επιχειρούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, δεν μπορούν να αγνοούν κατ’ αρχήν τη συνταγματική επιταγή για ίσες ευκαιρίες των πολιτών στην μόρφωση και στην εκπαίδευση, στη βάση της ισοτιμίας και της ισοπολιτείας για όλους, και ιδιαίτερα για τους οικονομικά αδύναμους και κατά δεύτερο, ότι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι κατοχυρωμένη η πλήρης αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, επομένως και η αρμοδιότητα μαζί με την ευθύνη για κάθε λειτουργία τους, και κυρίως για την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και την ελευθερία στη διακίνηση ιδεών.

Επίσης επεσήμανε ότι η τελευταία πραγματική μεταρρύθμιση ήταν με το Ν. 4009/2011 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε ότι αυτή είχε για πρώτη φορά ευρεία συναίνεση και Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού η τότε Κυβέρνηση οργάνωσε και διασφάλισε ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση επί 2 χρόνια, αντίθετα με τις επιλογές και την πρακτική της σημερινής Κυβέρνησης της ΝΔ.
Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε ποιο είναι το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, στο χώρο της Παιδείας και ειδικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι όπως η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κατάργησε με το Νόμο Γαβρόγλου, το 2017, την πραγματική μεταρρύθμιση του 2011, θεσμοθέτησε πρόχειρα 37 νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα, χωρίς μελέτες, προετοιμασία και οργάνωση, έτσι και η σημερινή Κυβέρνηση τα κατήργησε συλλήβδην, χωρίς καμία αξιολόγηση και πάλι, και χαρακτηριστικά ανέφερε:“…Καθιερώθηκε η ΕΒΕ, ενώ αγνοήθηκε η πρότασή μας για το Εθνικό Απολυτήριο, έμειναν και μένουν εκτός Πανεπιστημίου χιλιάδες μαθητές και πολλά Περιφερειακά Τμήματα χωρίς φοιτητές …”

Για την Άρτα
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Άρτα τονίζοντας ότι “… Καταργήσατε το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα, όταν αυτό συνδέεται άμεσα και ουσιαστικά με το Γεωπονικό Τμήμα της αντίστοιχης Σχολής, το οποίο με τη σειρά του κινδυνεύει μετά τη θέσπιση της ΕΒΕ. Δυο Τμήματα με άμεση σύνδεση και σχέση με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Τα Τμήματα αυτά θα μπορούν να ολοκληρώσουν το πεδίο μάθησης γνώσεων και έρευνας, να συνδεθούν με την τοπική παραγωγή με αμοιβαίο όφελος και για το Ίδρυμα και τους σπουδαστές, αλλά και για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Προχωράτε χωρίς πραγματική αξιολόγηση και προτεραιότητες…” Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της Αρχής το Νομοσχέδιο, έχοντας μια διαφορετική αντίληψη από την Κυβέρνηση για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Παιδείας, γενικότερα, και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότερα, όπως και για την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα από την Κυβέρνηση της ΝΔ απουσιάζει κάθε διάθεση διαλόγου και επιδίωξης ευρύτερης συναίνεσης.