Το μείζον ζήτημα της μη υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης παραμένει ανεπίλυτο εδώ και μια 10ετία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Με τα Διαχειριστικά Σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και η απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.
Επίσης, χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις,όπως η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές και η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές.
Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων. Η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων είναι απαραίτητη, προκειμένου να δίδονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Η μη ενεργοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε όλες τις Περιφέρειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έως το τέλος του 2024 θα επιφέρει την καταβολή του προστίμου ύψους 450 εκ. €, το οποίο θα επιβληθεί σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης, συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται, απώλεια κρίσιμης για τον αγροτικό κόσμο, χρηματοδότηση από τη νέα ΚΑΠ.
Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αποτελεί κοινοτική υποχρέωση από το 2015, ενώ στο διάστημα αυτών των χρόνων μόνο οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων.
* Ο Χρήστος Τσιρογιάννης είναι Μέλος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ και πρ. Δήμαρχος Αρταίων