Χρήστος Τσιρογιάννης: «Τα σύγχρονα σχολεία πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια, σύγχρονα πρότυπα και χωρίς παρωπίδες»

Όλη η αλήθεια για το έργο της γεωθερμίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας

Τη δική του προσέγγιση στο θέμα της γεωθερμίας για τη θέρμανση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας, δίνει ο Δήμος Αρταίων, μετά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που ζητούσαν να μη ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες αλλά αργότερα.
«Για άλλη μια φορά, Δήμος Αρταίων με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως ο μόνος στόχος είναι το σχολείο να αποκτήσει αναβαθμισμένες υποδομές. Στον στόχο αυτό, προσωπικές επιθέσεις και μικροεγωϊσμοί που εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών είναι ανεπίτρεπτοι.
Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα και να μην γίνουν μέρος ενός παιχνιδιού που δυστυχώς έχει πολιτικές προεκτάσεις που καθόλου, μα καθόλου, δεν αφορά το σχολείο και τις υποδομές που πρέπει να απολαμβάνουν οι μικροί Αρτινοί συμπολίτες μας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου..
Ολόκληρη η απάντηση του Δήμου Αρταίων έχει ως εξής:
«Ο Δήμος Αρταίων εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα – Αλβανία», ως εταίρος σε ένα σχήμα με ελληνικούς και αλβανικούς φορείς, για χρηματοδότηση ενεργειακών παρεμβάσεων σε δημόσια κτίρια.
Επιλέχθηκαν κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις για θέρμανση. Μεταξύ αυτών, το 1ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο. Η παλαιότητα των κτιρίων αυτών αλλά και το αίτημα της ίδιας της εκπαιδευτικής κοινότητας για ενεργειακή τους αναβάθμιση, φυσικά και μέτρησαν στην απόφαση μας αυτή.

*Κουφώματα και γεωθερμία για ένα σύγχρονο και ζεστό σχολείο:
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα σχολεία, προβλέφθηκαν και άλλες παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει, όπως η αντικατάσταση των κουφωμάτων των παραθύρων στο 1ο Γυμνάσιο/Λύκειο.
Η εγκατάσταση του συστήματος γεωθερμίας, περιλαμβάνει την τοποθέτηση σωμάτων, σωληνώσεων στο υπέδαφος και γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για την θέρμανση του σχολείου. Πρόκειται για ένα έργο, πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες, με το 100% της χρηματοδότησης να καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους. Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της Διαχειριστικής Αρχής που χρηματοδοτεί το έργο, οι παρεμβάσεις έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου, στη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου το έργο να παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

*Γιατί δεν ξεκίνησαν οι εργασίες το καλοκαίρι του 2021:
Το έργο δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αρταίων με ανοιχτό διαγωνισμό και η σύμβαση του έργου όμως υπογράφτηκε 29 Ιουλίου. Μεσολάβησε ο Αύγουστος, όπου δεν μπορούσαν για αντικειμενικούς λόγους να γίνουν προμήθειες των υλικών, αφού οι βιομηχανίες υλικών είναι κλειστές και δεν γίνονται σχετικές παραγγελίες. Άρα το καλοκαίρι το έργο δεν μπορούσε να ξεκινήσει.
Ακόμη , όμως, και να μπορούσαν να γίνουν οι παραγγελίες των υλικών αυτό πάλι θα σήμαινε πως οι εργασίες θα γίνονταν μέσα στην σχολική χρονιά.

*Πως έγινε η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων:
Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα, ψάχνουν να βρουν την καλύτερη περίοδο για να γίνει το έργο με την μικρότερη δυνατή όχληση. Στο Δημαρχείο γίνονται συναντήσεις ενημέρωσης παρουσία του Δημάρχου, των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, των αρμόδιων Αντιδημάρχων, του Διευθυντή του Σχολείου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Το Συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει κατά πλειοψηφία για την υλοποίηση του έργου. Αποφασίζεται, οι εργασίες να γίνονται ΜΟΝΟ Σαββατοκύριακα και Αργίες. Σε αυτό συμφωνούσε και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

*Τι απαιτεί το έργο για να γίνει:
Περίφραξη: η περίφραξη είναι απόλυτα ασφαλής και οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για τον παραμικρό κίνδυνο.
Δειγματοληπτικές εργασίες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία: προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο υπέδαφος της αυλής. Πρόκειται για κατακόρυφη τοποθέτηση 12 σωληνώσεων, διαμέτρου η κάθε μια 16 εκατοστών.

*Οι αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το λογικό ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στις γιορτές, που τα σχολεία ήταν κλειστά. Ο εργολάβος κλήθηκε να προχωρήσει στην περίφραξη του χώρου, όμως μερίδα του Συλλόγου Γονέων τον σταμάτησε.

*Η «επέμβαση» του Δημάρχου
Προκειμένου να μην διαταραχθεί η σχολική κοινότητα, και παρά το γεγονός ότι υπήρξε η διαδικασία της ενημέρωσης και της λήψης αποφάσεων και οι προδιαγραφές του έργου δεν εμπνέουν καμία ανησυχία, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, η Διαχειριστική Αρχή ενημερώνεται προκειμένου να κερδηθεί παράταση. Έτσι η πρόταση του Δημάρχου γίνεται δεκτή για παράταση του έργου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, προκειμένου ο εργασίες να γίνουν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς (από 15 Ιουνίου και μετά).
Ωστόσο, ακόμη και έτσι, πρέπει να γίνουν οι δειγματοληπτικές εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να εξετασθεί το υπέδαφος.
Σε νέα συνάντηση που έγινε παραμονές Χριστουγέννων, με προσκεκλημένους όλους τους εμπλεκομένους (δλδ των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, της υπηρεσίας προγραμματισμού, του εργολάβου, της διευθύντριας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του διευθυντή του σχολείου, του συλλόγου γονέων, της αρχαιολογικής υπηρεσίας) κατέστη σαφές πως κερδήθηκαν λίγοι μήνες που πρέπει να αξιοποιηθούν όπως περιγράφηκε παραπάνω, αλλιώς δυστυχώς το έργο δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί για λόγους που αφορούν την Αρχή που χρηματοδοτεί το έργο.
Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει κατά την περιόδων των εορτών των Χριστουγέννων η περίφραξη, προκειμένου να γίνουν και οι δειγματοληπτικές εργασίες που ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων και να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία.
Συμπερασματικά, Ο Δήμος Αρταίων διαβεβαιώνει για την ασφάλεια όλης της μαθητικής κοινότητας έχουν ληθφεί και θα συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.
Επίσης, οι εργασίες ΔΕΝ θα γίνονται κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Το σύνολο του χώρου που θα καταλαμβάνεται θα είναι τμήμα από το συνολικά διαθέσιμο προαύλειο χώρο, στο πίσω μέρος της αυλής.
Τα παιδιά ΔΕΝ θα έχουν οπτική επαφή με το χώρο εργασιών, αφού ο Δήμος έχει φροντίσει ο χώρος εργασιών να έχει περιμετρικά κλειστεί με ειδικό προστατευτικό που χρησιμοποιείται σε έργα (όπως στο Ιστορικό Δημαρχείο) ύψους 2,20 μέτρων.

*Πόσο θα διαρκέσουν τα έργα;
– Οι εργασίες για την τοποθέτηση της περίφραξης θα διαρκέσουν 3 ημέρες, και στην συνέχεια ακολουθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις δοκιμαστικές τομές για την εξεύρεση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων.
– Στην περίπτωση που η Αρχαιολογία αποφανθεί ότι τα έργα μπορούν να συνεχιστούν, θα αφαιρεθεί η περίφραξη από το πίσω μέρος της αυλής και θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία του σχολείου. Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα ακολουθήσουν οι τεχνικές εργασίες για την υλοποίηση του έργου δηλαδή από 15 Ιουνίου και μετά. Εάν δεν τηρηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου.
– Στην περίπτωση που η Αρχαιολογία «σταματήσει» το έργο, λόγω εύρεσης σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, τότε ο Δήμος θα έχει επαρκή χρόνο για να αναζητήσει άλλο χώρο.