«Χρηματιστήριο» Τα RAPID test

Σε νέο «πρωτόκολλο» η καθημερινότητα από Δευτέρα

Από 7-10 ευρώ κοστίζουν στην Άρτα σε φαρμακεία και ιατρεία

Σε Μίνι «lockdown» οι ανεμβολίαστοι μέχρι τα Χριστούγεννα

Με covid pass σε σουπερ μάρκετ, φαρμακεία, εκκλησίες, χώρους εργασίας

Με νέα μέτρα θα βρεθούν αντιμέτωποι από την προσεχή Δευτέρα (22/11) οι ανεμβολίαστοι πολίτες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Με ακόμα ένα διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ανακοίνωση μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού καθώςδήλωσε ξεκάθαρα πως με το συγκεκριμένο σχέδιο «προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο», προκειμένου «να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι».
Η Ελλάδα δεν υιοθέτησε πλήρως το lockdown της Αυστρίας προς τους ανεμβολίαστους, αφού θα διατηρήσουν το δικαίωμα να γευματίζουν σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνουν κομμωτήριο, να ψωνίζουν από το λιανεμπόριο και να εκκλησιάζονται – πάντα με rapid test.

Από την άλλη πλευρά, από την Δευτέρα 22/11 οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να «ξεχάσουν» θέατρα και σινεμά, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τις εκθέσεις και τις αθλητικές εκδηλώσεις στα γήπεδα.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ανακοίνωσε περαιτέρω σκληρούς περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους, αυτό συνεπάγεται πως οι τελευταίοι θα βιώσουν ένα άτυπο «lockdown» τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.
Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό.
Τι ισχύει από την Δευτέρα
Από τη Δευτέρα στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Εκτός και εμβολιασμένοι!
Το σημείο που προκάλεσε έκπληξη ήταν η επί της ουσίας ουσιαστική λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τη τρίτη δόση, μέσα σε έναν μήνα από την παρέλευση εξαμήνου από τη δεύτερη.
Αυτό σημαίνει πως θα έχουν την αντιμετώπιση με τους ανεμβολίαστους.
Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
► Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.
Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
► Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

► Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
► Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
► Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.