Χριστούγεννα με… sms στο 13033!

Θα ψωνίζουμε με τη μέθοδο «click away»

Στον «πάγο» τα εμπορικά και η εστίαση-ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα

Ανεφάρμοστο, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΞΕΝΙΟΣ»: «πάγωμα» των διακοπών ρεύματος στην εστίαση

Για «Αλλιώτικα Χριστούγεννα» μας προετοιμάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με τους θανάτους να καταγράφουν ρεκόρ επί δύο διαδοχικές ημέρες και μάλιστα από τους 72 της Παρασκευής να εκτοξεύονται στους 108 του Σαββάτου και τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον στους 522 και να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση, είναι εμφανές ότι οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα είναι σχεδόν μηδαμινές, αφού τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και καταστημάτων λιανικής πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε θα ανοίξει η εστίαση για τι γιορτές.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.
Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Ανεφάρμοστο
Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τα Χριστούγεννα θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το click away είναι μία μέθοδος που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, με την οποία εξυπηρετούνται οι καταναλωτές χωρίς να μπαίνουν στα καταστήματα, ανέφερε ο ΓΓ Προστασίας του Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις». Όπως είπε, υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν παράνομα. Όταν πλέον ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα, θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις κάποιος να μπορεί να πληρώσει ηλεκτρονικά και να παραλάβει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, υπάρχουν καταγγελίες ότι ήδη το κάνουν κάποιες επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή – είναι παράνομο να πάει κάποιος και να παραλάβει το προϊόν από το φυσικό κατάστημα που είναι κλειστό. Έχει ευθύνη και ο προμηθευτής και το φυσικό πρόσωπο.
Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται εντός λογικού πλαισίου, είπε, και πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την περίοδο εκπτώσεων, όπως η Black Friday. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυσικό κατάστημα.

Για το θέμα αυτό η ΗΧΩ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα.
«Νομίζω πως αυτή η μέθοδος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλά είδη στην αγορά. Δεν είναι ενάντια στις νέες τεχνολογίες, αρκεί αυτές να μπορούν να εφαρμοστούν. Ας πούμε, θες να αγοράσεις κοστούμι, παντελόνι, φόρεμα, παπούτσι. Θα το παραγγείλεις και θα το πάρεις χωρίς να το δοκιμάσεις; Δεν είναι έτσι οι αγορές. Ακόμα και μια συσκευή υγραερίου να πάρεις, θέλεις να τη δοκιμάσεις, έτσι δεν είναι;» είπε ο Δημήτρης Χουλιάρας. Όσο για το πώς πρέπει να γίνουν οι αγορές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, είπε στην ΗΧΩ: «εμείς έχουμε προτείνει να τεθούν αυστηρότεροι όροι, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ψωνίσει με φυσική παρουσία. Είπαμε δηλαδή, εκεί που επιτρέπονται δύο άτομα, να επιτραπεί ένα. Ας διπλασιαστούν τα τετραγωνικά, ανά άτομο. Αρκεί όμως να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις αγορές του φυσιολογικά. Το ξαναλέω. Σε κάποια είδη, γίνονται αγορές με click away. Σε κάποια άλλα όμως όχι».

Κλειστά τα μπαρ
Σύμφωνα με το in.gr, oπως τονίζουν, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα θα γίνουν με sms και το ρεβεγιόν δεν θα υπερβαίνει τους 9 καλεσμένους.
Επίσης Χριστούγεννα θα κάνουμε στον τόπο κατοικίας μας, καθώς δεν προβλέπεται να επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Για το πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, αλλά και τι θα γίνει με τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μίλησαν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.
«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία», επισήμανε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΪ. Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε: «Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης». Ωστόσο, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί… », ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Τόνισε, βέβαια, ότι η αγορά θα λειτουργήσει (όταν αποφασιστεί το άνοιγμα της) υπό αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Μέρα με τη μέρα 
Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και τα εποχικά καταστήματα θα ανοίξουν όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τόνισε ότι κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.
Σε ότι αφορά στα bar ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ «Ο ΞΕΝΙΟΣ»
Καμία διακοπή σε καταστήματα εστίασης όσο διαρκεί το lockdown
To «πάγωμα» των διακοπών ρεύματος στα καταστήματα εστίασης, αλλά και τις οικίες των επιχειρηματιών, για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση λειτουργίας, με κρατική εντολή (2o lockdown) ζητά η estiasigreece, ο φορέας που εκπροσωπεί τα 50 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Άρτας.

Ειδικότερα, η estiasigreece επισημαίνει:
«Δεδομένων των ακραίων (πρωτόγνωρων) συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως είναι εξοργιστικό και συνάμα κοινωνικά απαράδεκτο να πραγματοποιούνται διακοπές σε κλειστά καταστήματα εστίασης κατά την διάρκεια και του δεύτερου lockdown.
Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές αξιολογήσεις ,όπως « για τις διακοπές ρεύματος λαμβάνεται υπόψη/συνεκτιμάται το συνολικό «προφίλ» του εκάστοτε πελάτη, όπως, η ιστορικότητα των πληρωμών του».
Θα σας θυμίσουμε την φράση του πρωθυπουργού πως οι συνθήκες που βιώνει η χώρα είναι πολεμικές.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την ανάλογη πολιτική βούληση, στηρίξτε ουσιαστικά επιχειρηματίες, που εδώ και επτά μήνες είτε υπολειτουργούν είτε κλείνουν με κρατική εντολή.

Καμία διακοπή σε καταστήματα εστίασης όσο διαρκεί το lockdown
Το ίδιο και στην φυσική κατοικία των ιδιοκτητών αφού υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εργασίας λόγω της αναστολής.
Στο διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά κανένας έναντι λογαριασμός και χρέωση μόνο της αξίας του ρεύματος.
Τα χρέη, που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020, να ρυθμιστούν τουλάχιστον σε 24 δόσεις και χωρίς την καταβολή προκαταβολής.
Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΗ, δεν πρέπει να εξαντλείται σε διαφημιστικά σποτ, αλλά να αγγίξει έναν κλάδο με χιλιάδες πελάτες της, που καταρρέει.

#estiasigreece.
Η estiasigreece εκπροσωπεί τα 50 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας με περισσότερα από 70.000 καταστήματα εστίασης και 350.000 εργαζόμενους, συμμετέχει ισότιμα στην διαβούλευση αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις εξόδου από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών».