Μία εμβληματική έκδοση από τις Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα»
Από τις Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα» κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο «Χρονικόν του χωριού Μελισσουργοί», με την επιμέλεια των Τάσου Δημητρίου Μπανιά και Ανδρέα Σπύρου Ρίζου. Πρόκειται για χειρόγραφες σημειώσεις του αείμνηστου δικηγόρου και συμβολαιογράφου Χριστόφορου ΜάνθουΚοντοχρίστου που αφορούν ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά θέματα του χωριού και πορτρέτα επιφανών Μελισσουργιωτών στο γύρισμα του χρόνου, οι οποίες ετοιμάστηκαν από το 1952-1953, με τη δημιουργία της «Βιβλιοθήκης των Μελισσουργών», η οποία δυστυχώς καταστράφηκε, και εγράφησαν το 1960 – 1962. Τα χειρόγραφα που είναι καταγεγραμμένα σε ένα ειδικό τετράδιο, τα διέσωσε και τα παραχώρησε για έκδοση ο Δημήτριος Βασιλείου Ψηλός, με την άδεια των παιδιών του Κοντοχρίστου, Μάνθου και Χρήστου.
Τα χειρόγραφα είναι αναφορές σε γεγονότα που σημάδεψαν το χωριό, κυρίως επί τουρκοκρατίας και περιγράφουν τον ρόλο που έπαιξαν ως άτομα οι Μελισσουργιώτες αλλά και ως σύνολο. Καταγράφουν ακόμα ήθη και έθιμα του χωριού, το διπλοκάγκελο και άλλα τραγούδια, τις εκκλησίες μας, ενώ έχουν και λογοτεχνικές αναφορές, οι οποίες δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφηθούν.
Η γλώσσα του συγγραφέα είναι με στοιχεία ντοπιολαλιάς, τα οποία διατηρήθηκαν για να μην αλλοιώσουν τη σημασία της. Διατηρήθηκε, εν πολλοίς, και η ορθογραφία τους, ενώ έγιναν παρεμβάσεις σε σημεία που διευκόλυναν την κατανόησή τους.
Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στη μεταφορά τους στον έντυπο λόγο, πιστεύουμε ότι τούτη η έκδοση αποδίδει το ήθος και το ύφος του συγγραφέα και συμβάλλει στη γνωριμία με πλευρές του χωριού, πολλές από τις οποίες έχουν φθάσει επιγραμματικά ώς τις μέρες μας και τις μολογάνε.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχει ένα μικρό φωτογραφικό ένθετο με 16 φωτογραφίες παλαιότερων συγχωριανών που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία και στην προβολή του χωριού και ετοιμάστηκε για τη Βιβλιοθήκη του χωριού το 1952, με τις αντίστοιχες λεζάντες τους. (Ορισμένες φωτογραφίες έχουν χαθεί…). Η φροντίδα για το Πάνθεον, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, ήταν και αυτή του Χρ. Μ. Κοντοχρίστου.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου έρχονται στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, οι γάμοι που έγιναν στο χωριό, με ενδιαφέροντα στοιχεία, από το 1914 έως το 1998. Πρόκειται για το Βιβλίο Γάμων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, που παραχώρησε στις εκδόσεις «Πέτρα» ο αείμνηστος παπα-Γιώργης Καρακίτσος. Με βάση αυτά τα στοιχεία παρατίθενταιοι γάμοι και οι αναφορές αυτές είναι πολύ χρήσιμες για όλους τους Μελισσουργιώτες. Φέρνουν στην επιφάνεια κοινωνικά γεγονότα, από τα οποία μπορούμε ν’ αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες. Ειδικά για τα πρώτα χρόνια που οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες. Ακόμη θα ανασύρουν στη μνήμη των συγχωριανών συγγένειες, πολλοί θα μάθουν για τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες και ο ερευνητής (ιστορικός, λαογράφος, κοινωνιολόγος) θα ανακαλύψει πτυχές της κοινωνικής ζωής μίας ορεινής κοινότητας των Τζουμέρκων και μάλιστα σε περιόδους σημαδιακές για τη χώρα μας. Το ΒΙΒΛΙΟΝ ΓΑΜΩΝ, μετά την καταγραφή σε τούτη την έκδοση, θα δοθεί στην Εκκλησία, για να μείνει ως τεκμήριο για την κάθε αξιοποίησή του.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Υπό την αιγίδα των τριών Συλλόγων ΜελισσουργιωτώνΆρτας, Αθηνών και Αγρινίου,
το βιβλίο θα παρουσιαστεί στους Μελισσουργούς την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 και ώρα 6.30΄ το απόγευμα, στην αυλή του Σχολείου. Θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν γι’ αυτό οι:
– ΚυριακούλαΚουτσούμπα διοικητικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– Ευαγγελία Μπρισένιου κοινωνιολόγος, διευθύντρια του 4ου Λυκείου Άρτας.
– Άρης Ραβανός δημοσιογράφος (που θα έχει και
τον συντονισμό της συζήτησης).
– Και οι επιμελητές της έκδοσης Τάσος Μπανιάςκαι Ανδρέας Ρίζος.
Ηπειρωτικές Εκδόσεις «Πέτρα»
Οικονόμου 32, 106 83 Αθήνα
Τηλ. 210 2384101, 6947697420
E-mail: ekdoseispetra@hotmail.com
Υπεύθυνος ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρίζος (εξ Άρτης)