Ψήφισμα για το Ζάππειο Μέγαρο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση, συζήτησε το ζήτημα που προέκυψε με τη διεκδίκηση του Ζαππείου Μεγάρου από ιδιώτες και ομόφωνα συμφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική και η συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Γ. Αμυράς: Τι συμβαίνει με το Ζάππειο;
Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά ενημέρωση για το μέλλον του Ζαππείου ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μετά το πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για προσπάθεια διεκδίκησής του από ιδιωτική εμπορική εταιρία, ζητώντας αλλαγές στο κληροδότημα του ηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και τη δημιουργία μουσείου στους χώρους του.»Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ζάππειο; Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της βούλησης του διαθέτη με συνακόλουθη αλλαγή χρήσεων των χώρων του Ζαππείου; Τι ζητάει η αιτούσα εταιρία; Υπάρχουν εκκρεμοδικίες;», ρωτάει ο Γιώργος Αμυράς..

Στην Αθήνα καλούνται οι Ηπειρώτες για το Ζάππειο
Με επιστολή, προς τους Προέδρους και τα Δ.Σ. των Αδελφοτήτων – Ομοσπονδιών – Συλλόγων, της Ηπείρου, το ΔΣ της ΠΣΕ, που συνήλθε έκτακτα την Τετάρτη 9-10-2019 και συζήτησε την κατάσταση στα μεγάλα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και ιδιαίτερα στο Ζάππειο. Παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κόνιτσας. Αποφασίστηκε ομόφωνα να συγκληθεί έκτακτα το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.
Κατόπιν τούτων, και σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. ε του καταστατικού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προσκαλούνται οι πρόεδροι ή οι αναπληρωτές τους, των οργανώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, όπως παραβρεθούν και συμμετάσχουν στην έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου την Τετάρτη 23-10-2019 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και ενόψει της αναβολής της Δίκης, εκτός από όσους προβλέπει το καταστατικό καλούνται οι Ηπειρώτες: Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι ΠΣΕ.
Θέματα συζήτησης:
1. Κληροδοτήματα – Ζάππειο Μέγαρο
2. Ενημέρωση

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Ζάππειου Μεγάρου και δηλώνει πως βρίσκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
Το Ζάππειο Μέγαρο, όπως όλα τα εθνικά κληροδοτήματα, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Οποιαδήποτε πράξη ιδιωτικοποίησής του αλλάζει τον εθνικό του χαρακτήρα και ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του σκοπού του.
Όλοι οι Ηπειρώτες αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το μεγαλείο ψυχής των Εθνικών μας Ευεργετών που η μοναδική τους προσφορά παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.
Ο Δήμος Αρταίων στηρίζει την προσπάθεια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, για την μη ιδιωτικοποίηση του Ζάππειου Μεγάρου.